fbpx

Giro d’Italia 2018: Elia Viviani negyedszerre is

A szerdai 155 kilométeres 17. szakasz Riva del Garda és Iseo között az utolsó előtti alkalom volt a sprinterek számára a 101. Giro d’Italián önmaguk megmérettetésére. A lehetőséggel újfent – immáron negyedszerre az idei olasz körverseny során – Elia Viviani (Quick Step Floors) tudott legjobban élni. 

Míg múlt hét csütörtökén, a 12. szakaszon a heves eső is közrejátszott abban, hogy Elia Viviani az utolsó 50 kilométeren belül leszakadt a főmezőnytől, a 17. szakaszon csupán könnyed tavaszi zápor fűszerezte az utolsó kilométereket, s szemmel láthatóan ez nem jelentett az olasz olimpiai bajnoknak (pályakerékpár/omnium) akadályt.

Ám míg a sprinterek számára ez a szakasz az utolsó előtti lehetőség volt, addig a szökni szerető, de a nagy hegyeket már kevésbé kedvelő versenyzők számára a végső alkalom volt valamit is mutatni magukból. Csupán 155 kilométeres  volt a szakasz, és az eleje dimbes-dombos, így többen gondolhatták úgy, talán meg lehet lépni a főmezőnytől és hazaérni. Próbálkoztak is sokan, többek között Luis Leon Sanchez (Astana) volt az egyik legaktívabb, ám ahogyan ilyenkor lenni szokott, épp a nagy számú vállalkozó kedvű bringás nehezíti a szökevénycsoport kialakulását. A Bora-Hansgrohe valamint az UAE Team Emirates üldözőmunkája következtében ráadásul a szakasz elején szétszakadt a mezőny is,  a hátrébb sorolódó összetett top 10-es  versenyzők persze nem nagyon idegeskedtek emiatt.

Érdekesség, hogy a Sky versenyzői is “szabadnapot” kaptak, a szökevényekkel tartott Woult Poels, David del la Cruz, Salvatore Pucchio és Kenny Ellisonde is. A nap különösen aktív versenyzői  közül LL Sanchezen túl  Alessandro De Marchit (BMC) és Ben Hermanst (Israel Cycling Academy) is érdemes megemlíteni.

Az utolsó 10 kilométeren belül is még támadási kísérlet követett támadási kísérletet, megmutatta magát többek között Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) is, de végül úgy alakult a szakasz, ahogyan az előzetesen várható volt: a sprinterek döntötték el egymás közt az elsőséget. Vivianit végigvitték felvezető emberei, majd nagyjából 100 méterrel a cél  előtt indította a hajráját Danny van Poppel (LottoNL-Jumbo). Végül ez okozta a vesztét, hiszen Vivianinak több sem kellett, a holland riválisa mögül vágódott ki, és bírta aztán a célig. Második Sam Bennett (Bora-Hansgrohe), harmadik Niccolo Bonifacio (Bahrain-Merida) lett.

Az összetettben a helyzet változatlan, Simon Yates (Mitchelton-Scott) az élen.

Összefoglaló videó a szakaszról:

Top 10 a szakaszon

1 Elia Viviani (Ita) Quick-Step Floors 3:19:57
2 Sam Bennett (Irl) Bora-Hansgrohe
3 Niccolo Bonifazio (Ita) Bahrain-Merida
4 Danny van Poppel (Ned) LottoNL-Jumbo
5 Jens Debusschere (Bel) Lotto Fix All
6 Kristian Sbaragli (Ita) Israel Cycling Academy
7 Jean-Pierre Drucker (Lux) BMC Racing Team
8 Sacha Modolo (Ita) EF Education First-Drapac p/b Cannondale
9 Andrea Vendrame (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec
10 José Gonçalves (Por) Katusha-Alpecin

Összetett top 10 a szakasz után:

1 Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 69:59:11
2 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 0:00:56
3 Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida 0:03:11
4 Chris Froome (GBr) Team Sky 0:03:50
5 Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ 0:04:19
6 Rohan Dennis (Aus) BMC Racing Team 0:05:04
7 Miguel Angel Lopez (Col) Astana Pro Team 0:05:37
8 Pello Bilbao (Spa) Astana Pro Team 0:06:02
9 Richard Carapaz (Ecu) Movistar Team 0:06:07
10 George Bennett (NZl) LottoNL-Jumbo 0:07:01

(kép forrása)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo