fbpx

Giro d’Italia 2018: Bennett törte meg a Viviani-varázst

Meglehetősen alacsony oddszokkal adták Elia Viviani (Quick Step Floors) esetleges győzelmét a Giro d’Italia harmadik mezőnybefutóval záruló, összességében 7. szakaszán. Ám Sam Bennett (Bora-Hansgrohe ) kicsit másként gondolkodott az esélyekről, így végül ő ünnepelhetett a nap végén.

Két Bennett van jelenleg a Giro d’Italia mezőnyében: Sam (Írország) a Bora-Hansgrohe versenyzője és sprinter, George (Új-Zéland) pedig a LottoNL-Jumbo színeiben versenyez és összetett menő. Mivel a verseny 7.,  Pizzo és Praia a Mare közötti 159 kilométeres szakasza egyetlenegy említésre méltó buckácskát tartogatott csak a mezőny számára (még csak kategorizálva sem volt), így értelemszerűen ma Samről lesz szó.

Hegyi befutóval végződő szakasz után, hegyi befutóval végződő újabb szakasz előtt a 7. tappa jellegzetesen átmeneti volt, ahol a szokásos forgatókönyv szerint engedik a néhány szökevényt, majd nagyjából az utolsó 10 kilométer környékén befogják őket, a sprintercsapatok elkezdik vonataikat összeállítani, aztán valaki jó pillanatban jó helyzetből kezd hajrázni, majd megnyeri a szakaszt.

Nincs titok, nincs meglepetés, a mai nap is nagyjából  így zajlott.  Három szökevény volt:  Markel Irizar Aranburu (Trek-Segafredo), Maxim Belkov (Katusha-Alpecin) és Davide Ballerini (Androni Giocattoli-Sidermec), és 15 kilométeren belül  fogták meg őket. Leginkább a Quick Step Floors volt érdekelt az utolérésükben, a ciklámenszínű mezben tekerő és ezt a mezt lehetőleg két hét múlva vasárnapig is megtartani kívánó Elia Viviani nagyon motiváltnak mutatkozott, rástartolt még a mindkét gyorsasági részhajrá negyedik helyéért kapható pontokra (2 pont) is.

Az utolsó néhány kilométeren leginkább a LottoNL-Jumbo fekete-sárga mezeseit lehetett elöl látni, ők Danny van Poppelért tekertek, illetve a Team  EF Education First-Drapac p/b Cannondale is jól helyezkedett Sacha Modolóért. Ő volt az, aki a legvégén legelőször indította be a rakétákat, és Viviani annak rendje és módja szerint tette is utána a kereket, de a ki kinek a háta mögül bújik ki játékban Sam Bennett még nagyobbat lépett, ő Vivianira tapadt. Így aztán amikor a ciklámen mezes már épp lehajrázta honfitársát, Bennett jobbról mindkettejük mellett elsuhant, elsőként gurulhatott át a célvonalon

A nap sztoriját így nem is a mai események szolgáltatták, hanem még egy tegnapi történet, amely a csapatszellem nagyszerűségéről szól: a prokontinentális Willier Triestina-Selle Italia versenyzője, Edoardo Zardini benne volt a csütörtöki nagy szökevénycsoportban, de az Etna lábánál bukott és kulcscsontját törte. Az egész csapat megállt hozzá segíteni, Zardini végül végigment a szakaszon, de pénteken már nem állt rajthoz.


Összetettben nincs változás, szombaton azonban ismét hegyi befutóval végződő program vár a mezőnyre. Bár csupán második kategóriás emelkedőről van szó, de hiba lenne alábecsülni.

Összefoglaló videó a szakaszról:

Top 10 a szakaszon:

1 Sam Bennett (Irl) Bora-Hansgrohe 3:45:27
2 Elia Viviani (Ita) Quick-Step Floors
3 Niccolo Bonifazio (Ita) Bahrain-Merida
4 Sacha Modolo (Ita) EF Education First-Drapac p/b Cannondale
5 Danny van Poppel (Ned) LottoNL-Jumbo
6 Jakub Mareczko (Ita) Wilier Triestina-Selle Italia
7 Clement Venturini (Fra) AG2R La Mondiale
8 Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo
9 Jurgen Roelandts (Bel) BMC Racing Team
10 Jens Debusschere (Bel) Lotto Fix All

 

Összetett top 10 a szakasz után  

1 Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 26:31:30
2 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 0:00:16
3 Esteban Chaves (Col) Mitchelton-Scott 0:00:26
4 Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida 0:00:43
5 Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ 0:00:45
6 Rohan Dennis (Aus) BMC Racing Team 0:00:53
7 Pello Bilbao (Spa) Astana Pro Team 0:01:03
8 Chris Froome (GBr) Team Sky 0:01:10
9 George Bennett (NZl) LottoNL-Jumbo 0:01:11
10 Fabio Aru (Ita) UAE Team Emirates 0:01:12

(kép forrása)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo