fbpx

Giro d’Italia 2018: a születésnapos Mikel Nieve nyerte az utolsó előtti szakaszt

Mikel Nieve (Mitchelton-Scott) nyerte a 101. Giro d’Italia 20. szakaszát, miközben a rózsaszín mezes Chris Froome (Team Sky) gyakorlatilag problémamentesen ért célba.

 

Hagyományosan egy háromhetes körverseny 20. szakasza az utolsó nagy összecsapás az összetett menők között. Eredetileg az idei olasz körversenyen is erre készültek a 214 kilométeres szakasz által, melynek második felében 3 első kategóriás emelkedő is a program része volt. Ennek ellenére még a rutinos vén róka nézőket is meglepetés érhette, ha csupán délután négy óra után csatlakoztak a közvetítéshez, ugyanis a szakasznak negyed ötre már vége is volt és úgy tűnt, az élmezőnyben nem volt komolyabb ütközet.

27 versenyzőből állt össze a nap szökevénycsapata: Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Francesco Gavazzi, Davide Ballerini, Manuel Belletti, Marco Frapporti (Androni-Sidermec), Matej Mohoric, Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), Giulio Ciccone, Enrico Barbin (Bardiani-CSF), Felix Grossschartner, Andreas Schillinger (Bora-hansgrohe), Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ), Krists Neilands (Israel Cycling Academy), Roman Kreuziger, Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), Elia Viviani (Quick-Step Floors), Michael Woods (EF-Drapac), Maurits Lammertink, Tony Martin (Katusha-Alpecin), Koen Bouwman, Robert Gesink, Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo), Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo), Valerio Conti, Vegard Stake Laengen, Marco Marcato (UAE Team Emirates), Jacopo Mosca (Wilier-Selle Italia). Közülük Elia Viviani a szakasz első felében összegyűjthető gyorsasági részhajrá pontokért ment – sikerrel,  Giulio Ciccone pedig a hegyi pontok gyűjtögetésében reménykedhetett, szintén eredménnyel, hiszen feljött Chris Froome mögé a 2. helyre, így a vasárnapi szakaszon ő viselheti majd a kék mezt. (A 20. szakaszon Simon Yates viselte.)

Szombatra is maradt egy látványos összeomlás: Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) nem bírta már az utolsó előtti emelkedőn, a Col Saint Pantaléonon felfelé, a csapattársai vitték, köztük a verseny során mindvégig megbízhatóan teljesítő Sebastien Reichenbach is, végül a 88. helyen ért célba 45 perc hátránnyal, így nemhogy a dobogóról csúszott le összetettben, de a top 10-ből is. Pinot-t este kórházba szállították, valószínűleg vasárnap már nem áll majd rajthoz.

Nem mellesleg Simon Yates (Mitchelton-Scott) is küszködött a szakaszon, újfent már az első emelkedőn leszakadt, s végül ugyanabban a csoportban ért célba, mint Pinot.

Ugyancsak a középső emelkedőn látszott eldőlni, kik játszhatják még a szökevények közül a szakasz végén a fő szerepet. Mikel Nieve haladt át először a hegyen, majd Grosschartner, Brambilla, Gesink és Ciccone. Nyolc perc körüli volt ekkor az időelőnyük a rózsaszín mezes csoportjához képest. Nieve lejtmenetben és a további több mint 20 kilométeren megszilárdította előnyét a többiekkel szemben, a szakasz 2. helyezettje, Robert Gesink végül 2 perc 17 másodperccel később ért célba a 34. születésnapját pont ezen a napon ünneplő kerékpároshoz képest.

A szakasz végén Tom Dumoulin (Team Sunweb) többször is próbálkozott, de eredménytelenül, Chris Froome visszaverte a támadásait. A címvédő a végén egy kissé le is szakadt a rózsaszín trikós csoportjától, elkeseredettsége szemmel látható volt: ő mindent megtett, de Chris Froome úgy érkezhetett célba, hogy ő az idei Giro d’Italia győztese. Ő az első brit, aki összetett győzelmet szerez az olasz körversenyen, és sikerrel hajtotta végre a nagy tervet is: ha vasárnap a 21. szakasz végén célba ér, ő lesz mindhárom háromhetes verseny aktuális bajnoka.

Top 10 a szakaszon:

1 Mikel Nieve (Spa) Mitchelton-Scott 5:43:48
2 Robert Gesink (Ned) LottoNL-Jumbo 0:02:17
3 Felix Grossschartner (Aut) Bora-Hansgrohe 0:02:42
4 Giulio Ciccone (Ita) Bardiani CSF 0:03:45
5 Gianluca Brambilla (Ita) Trek-Segafredo 0:05:23
6 Wout Poels (Ned) Team Sky 0:06:03
7 Chris Froome (GBr) Team Sky
8 Davide Formolo (Ita) Bora-Hansgrohe
9 Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida
10 Richard Carapaz (Ecu) Movistar Team

 

Összetett top 10 a szakasz után:

1 Chris Froome (GBr) Team Sky 86:11:50
2 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 0:00:46
3 Miguel Angel Lopez (Col) Astana Pro Team 0:04:57
4 Richard Carapaz (Ecu) Movistar Team 0:05:44
5 Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida 0:08:03
6 Pello Bilbao (Spa) Astana Pro Team 0:11:50
7 Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe 0:13:01
8 George Bennett (NZl) LottoNL-Jumbo 0:13:17
9 Sam Oomen (Ned) Team Sunweb 0:14:18
10 Davide Formolo (Ita) Bora-Hansgrohe 0:15:16

(kép forrása)

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo