fbpx

Figyelj arra, hogy milyen gyógyszert veszel be! – Fehérvár Cycling Team blog

A Fehérvár Cycling Team versenyzői blogolnak magazinunkban, ezúttal Szabó Adrienntől olvashatjátok, hogy igazolt versenyzőként fontos odafigyelni arra, hogy milyen gyógyszert veszünk be vagy milyen táplálékkiegészítőt használunk.

Bizonyára sokak számára érdekes a dopping kérdés, a Bikemag.hu egy korábbi, a témát boncolgató cikke alatt legalábbis nagyon sok hozzászólást generált, a téma egyértelműen megosztja az embereket.

Magam is rácsodálkoztam a dologra, mert nem értettem, hogy amatőr szinten, hazai versenyeken mi szükség van erre. A hazai női mezőnyből két embert is vizsgálat alatt van, akár „véletlen”, akár „szándékos” csalás történt, ennek köszönhetően új szereplők állnak majd idén és jövőre a pódiumra. A bűnösség, illetve szándékosság bizonyítása azonban a WADA, MACS és egyéb, nálam a témában sokkal, de sokkal jártasabb szervek feladata, én inkább azon gondolkodtam el, hogy mi, többiek, mit teszünk, tehetünk azért, hogy velünk ne fordulhasson elő ilyen.

A fent említett cikket olvasva gondolkodóba estem, hogy én magam tisztában vagyok-e vele, hogy mit viszek a szervezetembe, vagy, hogy fel tudnám-e sorolni az összes táplálékkiegészítőt, amit mondjuk az elmúlt egy évben fogyasztottam, kóstoltam. Nem is kellett sokáig töprengenem, mert esetemben elég rövid a lista és kb. egy kezemen meg tudom számolni ezeket a tételeket.

2018 előtt egyáltalán nem fogyasztottam semmilyen táplálékkiegészítőt, nem volt rá szükségem. Abban az évben kezdtem el a kerékpározásra jobban odafigyelni, ekkor jelentek meg az életemben először a gélek, izotóniás italok, energiaszeletek. Eleinte semmi tudatosság, vagy márkahűség nem vezérelt, azt vettem, amit a többieknél is láttam. Számtalan márka képviseli magát a webshopokban is, de a legelterjedtebbek talán a SiS és a High5 termékei, újabban gyakran jön szembe az OTE, illetve én nagy rajongója vagyok a Decathlon sajátmárkás termékeinek is. (A gélek csomagolása úgy van kialakítva, hogy ha letéped a bontófület, az nem repül el, így ennek a megoldásnak köszönhetően kicsivel kevesebbet szemetelek az edzések és versenyek során). Megmondom őszintén, nem sokat kísérletezgettem az egyes gélek között, ami még az ár-érték aránynál is fontosabb szempont volt mindig, hogy bírja a gyomrom az adott terméket. Edzéseknél figyelek arra, hogy egyre kevesebbet egyek közben, az előző napok szénhidrátbevitele a meghatározó az egyes hétvégi állóképességi edzések előtt. Zselét edzések alkalmával egyáltalán nem fogyasztok, csak versenyeken. Külföldi versenyek alkalmával sem vásárolok/ fogadok el és eszem számomra új termékeket, kizárólag azt használom, amit a csapat biztosít.

Ezeken kívül kevés dolgot szedek, nincsen kis gyógyszeres tartóm, mint nagyszüleinknek a napi 10+ gyógyszer adagolásához. Szürke hónapokban D-vitamint, egyébként pedig csak vasat és C-vitamint fogyasztok. A gyógyszereket, amennyiben lehet, teljes mértékben kerülöm, igyekszem kizárólag akkor bevenni őket, ha tényleg muszáj. Ilyen volt például az őszi tüdőgyulladásom, vagy az áprilisi esésemet követő időszak.

Az áprilisi kartörésemkor, az osztrák jogszabályok következtében nem kaphattam fájdalomcsillapítót a mentőben, sőt egészen addig, míg meg nem bizonyosodtak róla a kórházban, hogy nem kell műteni. A röntgent, majd a karom stabilizálást követően azonban kaptam két receptet, amit a legközelebbi patikában ki is váltottam. Erős gyógyszerek voltak, mert szinte nullára redukálták a fájdalmat. Egész hétvégén szedtem, majd a rákövetkező héten pár napig, utána 1-1 szemet, mikor épp elviselhetetlen volt a fájdalom. Hozzá lehetett volna szokni a jóhoz, ugyanis az első görgős edzésemen lazán tekertem a 200-230 wattot, ami az 50 kilómmal nekem már egészen melós tartomány. Egyeztettem édesanyámmal, aki egészségügyi dolgozó, valamint a csapatvezetőnkkel is, Janival, és megbeszéltük, milyen készítményt szedjek az Ausztriában kiváltott gyógyszerek helyett, ugyanis azoknak hatóanyaga bizony tiltólistás.

Nőknél havonta visszatérő erős hasi fájdalomra sem szabad bekapkodni mindent, ugyanúgy érvényes ez egy erősebb megfázásra. Sok ismerősen csengő nevű gyógyszer, vagy annak valamilyen változata is kerülendő.

Összességében úgy gondolom, nem kell hatalmas erőfeszítés és kutatómunka ahhoz hogy „tiszták” legyünk. Az antidopping.hu oldalon megtalálható a tiltólista mind gyógyszernevek, mind hatóanyagok szerint listázva. Ha ezután is bizonytalanok vagyunk, kérdezzünk valaki olyat, aki tud segíteni, biztosan van ilyen ember a környezetünkben, de olyan biztos, aki ismer ilyet. Táplálékkiegészítők vásárlásakor pedig az ismert, nagy márkákat vegyük, azokkal nem nagyon lehet mellélőni.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo