fbpx

Felmérés a kerékpárosok KRESZ-ismeretéről

Magyarország egyik legjelentősebb kerékpáros szervezete, a Magyar Kerékpárosklub, valamint a Mozgásvilág.hu közös felmérésben járt utána, hogy mennyire ismerik a KRESZ-t a kétkerekűvel közlekedők.

A “Közlekedj okosan kerékpárral” elnevezésű, nem reprezentatív felmérésre 2012 őszén került sor. A kutatás célja annak kiderítése volt, hogy a kerékpárral közlekedők mennyire ismerik az alapvető kerékpáros közlekedési szabályokat.

A kérdéseket a Magyar Kerékpárosklub és a Mozgásvilág.hu közösen fogalmazta meg. A 12 kérdésből álló kérdőívet több mint 2200, rendszeresen kerékpározó személy töltötte ki online módon. Az adatbázist az aegondirekt.hu és a mozgasvilag.hu biztosította. A téma iránti érdeklődést a kommentelők száma is jól mutatta; a válaszadók közt ajándékokat sorsoltak ki. Az eredmények azt mutatják, hogy a válaszadók 20%-a tudta valamennyi kérdésre a helyes választ.

A legtöbben (95%) arra a kérdésre tudták a helyes választ, hogy 12 év alatti gyermek főútvonalon kerékpározhat-e (nem kerékpározhat); de sokan azt is jó tudták, hogy tilos a kerékpáron ülve állatot vezetni (93%). Hogy kerékpáros közlekedésnél a lámpa ajánlott, de nem kötelező, ezt 93% ítélte hamisnak (helyesen, mert a lámpa kötelező). Arra a kérdésre, hogy kerékpározás közben a bukósisak használata lakott területen kívül, 40 km/h felett kötelező, a válaszadók 56%-a tudott helyesen válaszolni. A Budapest belvárosi gépkocsik átlagos haladási sebességét, ami 13-15 km/h – legkevesebb helyes megoldásként -, 38 % találta el.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo