fbpx

Fantasztikus magyar teljesítmény a királyetapon!

Az összetettben élen álló lett Krists Neilands nyerte a Tour de Hongrie királyetapját, a kékestetői célba másodikként Dina Márton, a harmadik helyen pedig Valter Attila ért be, az utolsó szakasz előtt ez lett az összetett élcsoportjának sorrendje is.

 

Fotó: Tdh.hu/ Vanik Zoltán

Évtizedek óta vártunk rá, hogy olyen hegyi menőnk legyen, aki a nemzetközi élmezőnnyel is fel tudja venni a versenyt a legkeményebb emelkedőkön is. Úgy néz ki, immár két iyen bringásunk is van: Dina Márton, a spanyol Kometa Cycling Team és Valter Attila, a lengyel CCC Development Team magyar légiósa szombaton emlékezetes teljesítményt nyújtott.

A Magyar Körverseny negyedik szakasza is nyomasztó hőségben rajtolt, Karcagon 35 Celsius-fokot mértek, amikor a karaván nekivágott a 138 kilométeres etapnak. A szakasz első harmadában az élmezőny rendre visszaverte a támadásokat, de aztán Poroszlónál, 45 kilométer után három versenyzőnek sikerült elszöknie: az alkalmi társulás tagja volt Móricz Dániel (Pannon Cycling Team) is, aki két gyorsasági hajrát is megnyert a következő 70 kilométer során.

 

 

Parádsasvár után megkezdte a hegymászást a mezőny, a három szökevény sorsa megpecsételődött. A hegyen először az olasz Androni Giocattoli titkos esélyese, a kolumbiai Munoz támadott, majd a Kometa Cycling Team első embere, a spanyol Lopez következett. Mögöttük az egyre fogyatkozó élbolyban a sárga trikós Neilands mellett jól tartotta magát Dina Márton és Valter Attila is.

Az utolsó másfél kilométerre aztán már csak ők hárman maradtak együtt, Munoz és Lopez is megadta magát. Valter Attila és Dina Márton is próbált támadásokat indítani, de az idei Giro d’Italiát is végigtekerő Neilands nagyon jól tartotta magát, s végül ő indította a döntő támadást.

Előbb úgy látszott, hogy a két magyar teljesen leszakad, de az utolsó métereken mindketten nagyon megközelítették a lett sportolót, s végül Dina Márton a második, Valter Attila pedig a harmadik helyet szerezte meg.

 

Fotó: Tdh.hu/ Vanik Zoltán

 

Az összetett versenyt Krists Neilands már alighanem megnyerte, az utolsó, Kecskemét és Székesfehérvár között kijelölt, gyakorlatilag teljesen sík szakaszon már „nem szokás“ támadni a sárga trikóst. Az összetett második helyét immár Dina Márton foglalja el – így övé a legjobb magyarnak járó fehér trikó is –, a harmadikat pedig Valter Attila! Ilyen kiemelkedő eredményekre a magyar Tour történetének eddigi legerősebb mezőnyében nem is számíthattunk!

Eldőlt a legjobb hegyi menőnek járó piros mez sorsa is, ezt Neilands már biztosan elviheti Lettországba, hiszen a zárónapon nem lesz több hegyi hajrá. A legjobb sprintert illető zöld trikó is Neilandsé, de erre vasárnap még többen fenik a fogukat, nem lesz tehát tét nélküli a végső, székesfehérvári befutó.

 

A sárga trikós Krists Neilands az MTI-nek elmondta, rettentő nehéz volt az etap, ám a csapata kiváló munkát végzett. „Az elsődleges célunk nem a szakasz megnyerése, hanem a sárga trikó megőrzése volt, de tökéletesen alakult minden, így végül a kemény emelkedővel záruló királyetapot is megnyertem“ – fogalmazott a huszonnégy éves lett bajnok.

 

Fotó: Tdh.hu/Halmágyi Zsolt

Dina Márton a rajt előttinél érezhetően felszabadultabban értékelt az MTI-nek, mint mondta, száz százalékban csapatmunka eredménye lett a dobogó.
„A srácok leforogták az egész napot a CCC-vel, Lopeznek és nekem csak annyi volt a dolgunk, hogy gyorsan jöjjünk fel a Kékesre. Ő három kilométernél indított, én csak a támadásokra tettem a kereket, ezzel rengeteg energiát tudtam spórolni“ – fejtette ki. Felidézte, Lopez utolérésekor is csak reagált Neilands támadására, s bár a végén majdnem felért a lettre, ez végül nem sikerült.
„Tökéletes volt ez a nap, bár még áll előttünk egy hosszú szakasz, arra kell koncentrálni.“
Valter Attila kapcsán kifejtette: fantasztikus érzés volt vele dobogóra állni. „Ő a barátom, egyszer ő nyer, egyszer én. Bár többnyire ő, de most adott egy esélyt” – mondta mosolyogva Dina Márton, aki hétfőn csatlakozott új társaihoz Alberto Contador csapatában.

Valter Attila úgy értékelt, jó volt a csapata, végig dolgoztak, és sok ereje maradt a végén támadásokra.
„Marci és Neilands is rendkívül erős volt, nekem kicsit többet kellett dolgoznom, mert Neilandsnak előnye volt, Marcinak meg csapattársa elöl. De nem bántam, így is kell tudni versenyezni“ – mondta. Felidézte: csütörtökön Bükkszentkereszten nem érezte magát jó erőben, ezúttal viszont jók voltak a lábai, elégedett a harmadik hellyel.
„Még néhány méter és ezzel a sebességgel utolértem volna őket, de így is jó. Nagyon örülök, hogy Marcival egy ilyen erős mezőnyben ennyire elöl tudtunk lenni, ez egyértelműen azt mutatja, milyen erős a sportágunk!“

4. szakasz, Karcag–Gyöngyös-Kékestető (138 km)
1. Krists Neilands (lett, Izrael Cycling Academy) 3:20:40
2. Dina Márton (magyar, Kometa Cycling Team) azonos idővel
3. Valter Attila (magyar, CCC Development Team) a. i.
4. Edoardo Zardini (olasz, Neri Sottoli-Selle Italia-KTM) 13 másodperc hátrány
5. Juan Pedro Lopez Perez (spanyol, Kometa Cycling Team) 24 mp h.
6. Giovanni Visconti (olasz, Neri Sottoli-Selle Italia-KTM) 27 mp h.

Az összetettben:
1. Krists Neilands (lett, Izrael Cycling Academy) 17:19:13
2. Dina Márton (magyar, Kometa Cycling Team) 1:22 perc hátrány
3. Valter Attila (magyar, CCC Development Team) 1:26 p h.

A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben) Krists Neilands (lett, Izrael Cycling Academy)

A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben) Krists Neilands (lett, Izrael Cycling Academy)

A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben) Dina Márton (Kometa Cycling Team)

A teljes tájékoztató eredménylista: KLIKK IDE!



Következik!

Az 5. (záró) szakasz Kecskemét és Székesfehérvár között kijelölt 168 kilométeres, szinte teljesen sík útvonalán zajlik. A szakasz során három gyorsasági (Dunaföldváron és két alkalommal a székesfehérvári célvonalon), részhajrára is sor kerül.
Rajt: 2019. június 16. vasárnap, 10:30, Kecskemét, Katona József tér
Várható befutó: 14:34, Székesfehérvár
Kinek kedvez: mezőnybefutó várható.

Köszöntő, útvonal, térkép, részletek: KLIKK IDE!

 

Tour de Hongrie a TV képernyőjén és az interneten

A Tour de Hongrie történetében negyedik alkalommal követhetik majd a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket, s először lesz két szakaszról is élő közvetítés az Eurosport2 csatornáján! A legnagyobb magyar kerékpárversenyről az M4Sport közvetít élőben, de az interneten, a mediaklikk.hu oldalán is élő képet láthatnak a nézők. 2019-ben a Tour de Hongrie partnere a Tour de France főrendezőjeként is ismert A.S.O. nevű szervezet, amelynek segítségével a Magyar Körversenyről készült összefoglalók valamennyi kontinensen, több mint százötven országban lesznek láthatóak!

Az élő közvetítéseket és összefoglalókat az alábbi időpontokban láthatják hazánkban:

 

2019. június 15., szombat:

17:15-18:00 (4. szakasz, összefoglaló, Eurosport2)
23:15–0:15 (4. szakasz, összefoglaló, M4Sport)
23:30-0:30 (4. szakasz, összefoglaló, Eurosport2)

2019. június 16., vasárnap:

3:00-4:00 (4. szakasz, összefoglaló, Eurosport2)
7:00-8:00 (4. szakasz, összefoglaló, Eurosport2)
9:30-10:30 (4. szakasz, összefoglaló, Eurosport2)
13:00–15:00 (5. szakasz, élő, M4Sport)
13:30-15:00 (5. szakasz, élő, Eurosport2)
17:20-18:15 (5. szakasz, összefoglaló, Eurosport1)
19:00-19:55 (5. szakasz, összefoglaló, Eurosport2)
20:15-21:00 (5. szakasz, összefoglaló, Eurosport1)
23:10–0:00 (5. szakasz, összefoglaló, Eurosport1)
23:15–0:15 (4. szakasz, összefoglaló, M4Sport)

2019. június 17., hétfő:

4:00-5:00 (5. szakasz, összefoglaló, Eurosport2)
9:45-10:45 (teljes összefoglaló, Eurosport2)
11:20-12:15 (teljes összefoglaló, Eurosport1)
15:15-16:05 (5. szakasz, összefoglaló, Eurosport1)
19:00-20:00 (teljes összefoglaló, Eurosport2)

2019. június 18., kedd:

3:00-4:00 (teljes összefoglaló, Eurosport1)
14:05-15:05 (teljes összefoglaló, Eurosport1)
16:00-17:00 (teljes összefoglaló, Eurosport2)
22:00-23:00 (teljes összefoglaló, Eurosport2)

A versenyről élő képekkel, összefoglalókkal jelentkezünk a viadal hivatalos honlapján, a tdh.hu oldalon, illetve a közösségi médiában, hivatalos Facebook– (www.facebook.com/tourdehongrie),
Instagram- (tourdehongrie_official) és Twitter-oldalunkon (twitter.com/tourdehongrie).
Utcaszintű online térkép: KLIKK IDE!
A mezőny GPS-alapú nyomkövetése: KLIKK IDE!
Közlekedési információk: KLIKK IDE!

 

A vasárnap várható útlezárások

A Tour de Hongrie 5. szakasza során Kecskemét és Székesfehérvár között – a lassú rajttal együtt – 175 kilométert tesz meg a mezőny, amely 10:30-kor indul útjára Kecskeméten, a Katona József térről. A karaván a Ballószög, Ágasegyház, Izsák, Solt, Dunaföldvár, Előszállás, Alsószentiván, Alap, Sárbogárd, Sárszentmiklós, Felsőkörtvélyes, Sárkeresztúr, Aba útvonalon jut el a székesfehérvári célig. Az útvonal egyes szakaszain teljes útlezárás, máshol rövid ideig tartó mozgó útzár óvja a versenyzők biztonságát.



A 40. TOUR DE HONGRIE PROGRAMJA

Június 11. (kedd): Prológ, egyéni időfutam, Siófok (4 km). Győztes: Jan Bárta (cseh, Elkov-Author). Sárga trikóban: Jan Bárta (cseh, Elkov-Author)

Június 12. (szerda): 1. szakasz, Velence–Esztergom (194 km)Győztes: Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec). Sárga trikóban: Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec)

Június 13. (csütörtök): 2. szakasz, Balassagyarmat–Miskolc (201 km). Győztes: Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy). Sárga trikóban: Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy)

Június 14. (péntek): 3a. szakasz, Kazincbarcika–Tiszafüred (115 km). Győztes: Lovassy Krisztián (magyar válogatott). Sárga trikóban:
Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy)

Június 14. (péntek): 3b. szakasz, Tiszafüred–Hajdúszoboszló (69 km)Győztes: Alois Kankovsky (cseh, Elkov-Author). Sárga trikóban: Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy)

Június 15. (szombat): 4. szakasz, Karcag–Gyöngyös-Kékestető (138 km). 
Győztes: Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy). Sárga trikóban: Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy)

Június 16. (vasárnap): 5. szakasz, Kecskemét–Székesfehérvár (169 km)

 

(Fotók: Tdh.hu/Vanik Zoltán, Pertorini Márió, Halmágyi Zsolt, Tuba Zoltán)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo