fbpx

Endura SingleTrack trail hátizsák

Az idén bemutatott Endura SingleTrack a skót márka rövidebb időtartamot igénylő trail és enduro élményekhez, illetve versenyhasználatra optimalizált könnyű hátizsákja. Számos innovatív megoldást és új fejlesztésű alapanyagot kapott, kialakítása a gerincprotektoros MT500 csúcsmodellhez hasonlóan elsősorban az extrém kerékpársport igényeit tartja szem előtt. A SingleTrack ennek megfelelő funkciókkal rendelkezik, a 10 liter kapacitás mellett teljes értékű trail/enduro zsáknak tekinthető.

Rendkívül stabil tartás, alacsony súlypontelhelyezés…

Döntően néhány órás „csapatásokra” készül az új Endura SingleTrack, viszont az MTB-rider számára szükséges legtöbb funkcióval rendelkezik. A hátizsák rendkívül erős, vízálló alapanyagból készül, full-face fejvédőt és protektort is tudunk szállítani rajta, alacsony súlypontot biztosít, a széles derékpántnak és speciális hátkiképzésnek köszönhetően rendkívüli stabilitást tesz lehetővé a kihívásokkal tarkított terepen.

Számos prémium megoldást kap: pl. vízálló felső zseb!

Számos prémium megoldást kap: pl. vízálló felső zseb!

[divider scroll_text=””]
„Ha nem csak úgy ímmel-ámmal űzzük a MTB sportot, akkor a hátizsák terén se érjük be az átlagos modellel!”
A maximalista szemlélettel tervezett kerékpáros felszereléseket gyártó cég minden bizonnyal így gondolkodott, amikor egy könnyű, kompakt és ellenálló modellt vizionált a számos rangos elismerésben részesült, bombabiztos MT500-asnak. A siker ebben az esetben sem maradt el: az új SingleTrack megjelenése után azon nyomban bombasiker lett, a brit MBUK magazin az év legjobb ár/érték arányt képviselő hátizsáknak minősítette. Véleményük szerint:

“Az Endura SingleTrack számos innovatív megoldást alkalmaz, a legalacsonyabb tömeg mellett biztosít kiváló funkcionalitást kifejezetten a trail- és enduro-felhasználók számára. A hátizsák több eleme speciális előformált hab szerkezetű, vékony szövete meglepően erős, sérülésre nem hajlamos, és ami a legjobb, teljesen vízhatlan!”

Az innovatív Spinechiller hátrendszer

Az innovatív Spinechiller hátrendszer

A friss, innovatív szemléletet jól illusztrálja a „Spinechiller” nevezetű hátkialakítás, amelyet a patinás magazin tesztelői is kiemelnek. Az előformázott hab alapanyag rendkívül könnyű, formáját jól tartja, ellenálló, a belőle kialakított „szigetek” mellett terjedelmes légcsatornák biztosítják a hatékony szellőzést. A hát mindössze egy vékony hálóval érintkezik, amely biztosítja az izzadság hatékony elvezetését, a többi már a bőséges légáram feladata. Az Endura SingleTrack vállpántjai hasonló kialakítást kapnak: perforált habalapon vékony hálóval. Nem is gondolná az ember, hogy a szintetikus hab hosszirányban milyen erős és stabil, és mivel előformált, a testhez anatomikusan illeszkedik. Tömege minden egyéb nejlon vagy poliészter szövettípusnál alacsonyabb, felülete egyszerre puha és biztosít ideális tartást. Emellett a derékheveder rendkívül széles, a mellheveder elasztikus, magassága állítható ezzel tovább fokozva a kényelmet és a „zsák” stabilitását.

Az új SingleTrack összes „tudománya” nem merül ki a Spinechiller hátilleszkedésben: bár ez már magában lehengerlő. A kedvezőnek mondható ár ellenére rengeteg felhasználás-specifikus megoldást kínál. Választhatóan két- vagy háromliteres ivótartályt fogad, amely a „spéci” hátrész mögé kerül. Teljesen rugalmas kialakítású, könnyű tartály is megfelel, mivel a hab hátlap kiváló stabilitást nyújt a zsáknak. A zsák külsején lecsatolható full-face bukó-/protektor-rögzítő kap helyet, különleges alapanyaga rendkívül jó stabilitást tesz lehetővé. Egy mozdulattal lecsatolható, így használata opcionális, „cipelése” a zsák belsejében is történhet.

Extrém erős tartó a sisaknak!

Extrém erős tartó a sisaknak!

Kívül három könnyen elérhető zseb áll rendelkezésre, a felső kívül-belül vízhatlanított, a derékpánton lévő két másik hálós kialakítású, cipzáras. A SingleTrack összes cipzára YKK márkájú, praktikus és tetszetős, csodálatosan kezelhető húzószárral. Erre mondjuk azt: ilyen egy minőségi zsák, átgondolt dizájnnal, maximalista szemlélettel kivitelezve!

Mielőtt még a hátizsák belsejében „kutakodnánk”, említsük meg, hogy a nejlonszövet alapanyag nemcsak könnyű és szakításbiztos, hanem teljesen vízzáró is. Nem is vártunk volna mást a legendás skót gyártótól, lévén arrafelé majdnem minden bicajos kaland során jut az égi áldásból! Tehát nem kell esőhuzattal vesződni, és nem is kell különösen óvni szeretett Endura „hátinkat”: ez bírja mind az időjárás viszontagságait, mind az extrém montizás okozta óhatatlan „gyűrődést”.

Egy ilyen "tárcát" én is rendszeresítek saját zsákomba!

Egy ilyen “tárcát” én is rendszeresítek saját zsákomba!

A zsák belsejében az apróságok tárolására tervezett felcsavarható „tárcán” akad meg először a szem: igen ez is a SingleTrack tartozéka, ráadásul a zsákkal azonos alapanyagból és dizájnnal. Ezen felül három további hálós zseb és rekesz áll rendelkezésükre, így elkülöníthető a levetett ruha a tisztától, vagy mondjuk a tápláléktól! A 10 literes kapacitás nem tűnik soknak, de ebbe a hátiba egész sok minden bepakolható – még az ivótartály mellett is. A SingleTrack-et 2-3 órás MTB-kalandozáshoz tervezte az Endura, de szerintünk egész napos használatra ugyanúgy beválhat – feltéve, ha okosan pakolunk.

Habár nem kapott gerincprotektort, mint az MT500 „nagytestvér”, a Spinechiller hát szerintünk az átlagnál jobb stabilitást, következésképpen védelmet biztosít. Az Endura tervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy a SingleTrack könnyű maradjon – természetesen az ellenálló képesség, a vízhatlanság és a kényelem „beáldozása” nélkül. Kétségtelenül hiánypótló zsákot alkottak a fejlesztők, amelyet a szakma azonnal a szívébe zárt. A piacon ritka a könnyű, ámbár a funkcionalitást tekintve az extrém kerékpársport igényeit szem előtt tartó hátizsák. Az Endura SingleTrack szerintünk többféle montis felhasználáshoz egyaránt beválhat, árszintje a kínált „tartalom” tükrében igen méltányos!

Könnyű zsák kiváló illeszkedéssel, akár előre dőlt, akár egyenesebb háttal...

Könnyű zsák kiváló illeszkedéssel, akár előre dőlt, akár egyenesebb háttal…

A szakember véleménye:
Extrém montis használatra tervezett „dögös” kinézetű zsák. Tehát nem egy általános „rohangálós-túrázós” darab, mind a kialakítás, mint a kínált funkcionalitás ezt tükrözi. Alapja egy könnyű, de stabil „habváz”, szellős „Spinechiller” hátmegoldással kiegészítve. Újszerű anyagok, jó cipzárak, zsebek, és rendezett belső tér jellemzi. Olyan extrákat találunk benne, mint a kivehető tépőzáras szerszámtáska, ami akár pénztárcának is alkalmas lehet. A célirányos megoldások közül kiemelendő a levehető sisaktartó, amely akár full-face sisakot is fogad. A sisaktartó 4 hatalmas fém csatja nagyon látványos, de szerintem indokolatlan. Amikor olyan szolgáltatások lemaradtak, mint pl. a villogótartó fül, akkor ezek igazán lehetnének ipari műanyagból! Persze a tartó levehető, és akkor édes mindegy, hogy milyen csat. Jó kis zsák, talán általános használatra is beválhat – már ha fel tudjuk rá szerelni a villogót!

Jellemzők:

  • extrém kerékpáros felhasználásra tervezett könnyű hátizsák
  • innovatív Spinechiller hátrendszer
  • kiváló szellőzés és nedvességelvezetés
  • rendkívül stabil tartás
  • alacsony súlypontelhelyezés
  • anatómiailag formált habszerkezet vállpánt
  • lecsatolható erős sisaktartó háló (akár full-face bukónak, protektornak is!)
  • méretes és erős „körbecipzár” a főrekeszen
  • vízálló felső zseb
  • cipzáras, összehajtható tárca az apróságnak
  • több belső tárolórekesz (pl. szennyes ruha számra)
  • oldalsó hálós zsebek
  • széles derékpánt 2 cipzáras zsebbel
  • állítható magasságú mellheveder
  • 2 vagy 3 literes víztartállyal egyaránt kompatibilis (külön kapható, illetve „csomagban” is megvásárolható)
  • fényvisszaverő nyomat a zsák hátulján
  • minőségi YKK cipzárak praktikus húzószárral
  • feltűnő színek (kék, zöld, fekete)
  • 10 liter űrtartalom
  • 560 g (675 g kiegészítőkkel)
  • 45 x 23 x 12 cm

Ajánlott fogyasztói ár: 25 190 Ft (Endura 3L Hydrapak ivózsákkal kiegészítve: 34 590 Ft.)

További információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo