fbpx

Emlékezetes szökevénysiker és trikócsere a Tour de France 8. szakaszán

A nagy körversenyek szökés-specialistája, a belga Thomas De Gendt ma élete talán legemlékezetesebb győzelmét aratta a Tour de France 8. szakaszán melyen a sárga trikó is gazdát cserélt.

Macon és Saint-Etienne között 200 kilométer volt a táv és gyakorlatilag egy méter sík terep sem volt az itinerben, folyamatosan fel-le vezetett az út, ha nem is magas hegyeken. Hamar kialakult egy négyfős elmenés, De Gendt mellett Niki Terpstra (Total Direct Energie) és Ben King (Dimension Data), valamint Alessandro De Marchi (CCC) haladtak elöl.

70 kilométerrel a cél előtt, egy 2. kategóriás hegy vége felé feleződött meg a szökés létszáma, De Gendt és De Marchi haladtak tovább teljes gázzal együtt, s próbáltak minél többet megőrizni a cél előtti utolsó dombig, ami nem volt hosszú, ám annál meredekebb. Nagyjából másfél perc előnnyel érkeztek ide, és De Gendt hamar maximális sebességre kapcsolt, aminek következtében De Marchi meg is adta magát.

Eközben a mezőny élén is történt fontos esemény, Michael Woods (EF) “felrakta” a fél Ineos-sort, Thomas-szal, Kwiatkowskival, utóbbinak a kerékpárja is 3 darabba törött. Szerencsére Thomas – Wout Poels hathatós segítségével – vissza tudott zárkózni a rövid dombon, de Julian Alaphilippe (Quick Step) és Thibaut Pinot (FDJ) támadására már nem volt válasza, a két francia üldözőbe vette az utolsó 10 kilométeren De Gendt-et.

Amit a belga fiú innentől beleadott a szökésbe, arra nincsenek szavak, egész nap elöl volt, mégis képes volt ugyanazt a tempót tartani, mint az üldözők, s végül megnyerte a szakaszt. A végig többet dolgozó Alaphilippe-et Pinot még lesprintelte a célvonalon a jóváírásért, de valószínűleg ez fel sem tűnt a Quick Step versenyzőjének, hiszen sikerült visszaszereznie a sárga trikót Giulio Ciccone-től (Trek-Segafredo), ráadásul mindezt júllius 14-één, a franciák nemzeti ünnepén.

Tour de France 8. szakasz eredménye:

1 Thomas De Gendt (Bel) Lotto Soudal 5:00:17
2 Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ 0:00:06
3 Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep
4 Michael Matthews (Aus) Team Sunweb 0:00:26
5 Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe
6 Matteo Trentin (Ita) Mitchelton-Scott
7 Xandro Meurisse (Bel) Wanty-Gobert
8 Greg Van Avermaet (Bel) CCC Team
9 Egan Bernal (Col) Team Ineos
10 Geraint Thomas (GBr) Team Ineos

Összetett állás:

1 Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep 34:17:59
2 Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo 0:00:23
3 Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ 0:00:53
4 George Bennett (NZl) Team Jumbo-Visma 0:01:10
5 Geraint Thomas (GBr) Team Ineos 0:01:12
6 Egan Bernal (Col) Team Ineos 0:01:16
7 Steven Kruijswijk (Ned) Team Jumbo-Visma 0:01:27
8 Rigoberto Uran (Col) EF Education First 0:01:38
9 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:01:42
10 Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe 0:01:45

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo