fbpx

Éhezők viadala! Avagy mit várhatunk a 2017-es Vueltától? Az útvonal

Végy egy 21 etapból álló háromhetes kerékpárversenyt, amelyben a két időfutam mellett mindössze öt sprintbefutóra esélyes szakasz található, a többi vagy nagyon kemény vagy csak szimplán nehéz hegyi szakasz, még akkor is, ha a roadbook nem annak jelöli.

Adj hozzá több-, a sikerre valamilyen ok miatt kiéhezett versenyzőt: az idei Tour de France sárga trikósát, bronzérmesét, és ötödik helyezettjét (Froome, Bardet, Aru), valamint két rutinos, többszörös GT-győztes legendát (Contador, Nibali), bolondítsd meg néhány igen kiváló és sikerre éhes hegyimenővel (Chaves,Majka,Kruijswijk,Meintjes, stb.) és máris készen van az idei versenyszezon legizgalmasabbnak ígérkező Grand Tour versenye, a La Vuelta! Lássuk a szakaszokat!

Útvonal:
Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy a három GT közül bizony messze a Vuelta a legnehezebb és nem lesz ez másképp idén sem. Augusztus 19-én, Nimes-ben kezdődik a verseny és szeptember 10-én a madridi befutóval ér véget. Zömmel a kemény hegyi szakaszok jellemzik, megspékelve egy csapat-időfutammal és egy hosszabb egyéni időfutammal.

Számokban 3324 kilométert kell teljesíteni a 21 szakasz során, 2 pihenőnappal. 5 sík szakasz, 1 sík szakasz a végén magashegyi befutóval, 8 változatos domborzatú szakasz, 5 hegyi szakasz, 1 egyenkénti időfutam (40 km), 1 csapatidőfutam (13,7 km) és 50 kategorizált emelkedő vár a mezőnyre.

Szakaszok:
1. szakasz: 13.7 km Nîmes / Nîmes
2. szakasz: 203.4 km Nîmes / Gruissan. Grand Narbonne. Aude
3. szakasz: 158.5 km Prades Conflent Canigó / Andorra la Vella
4. szakasz: 198.2 km Escaldes-Engordany / Tarragona. Anella Mediterránea 2018
5. szakasz: 175.7 km Benicàssim / Alcossebre
6. szakasz: 204.4 km Vila-real / Sagunt
7. szakasz: 207 km Llíria / Cuenca. Ciudad Patrimonio de la Humanidad
8. szakasz: 199.5 km Hellín / Xorret de Catí. Costa Blanca Interior
9. szakasz: 174 km Orihuela. Ciudad del Poeta Miguel Hernández / Cumbre del Sol. El Poble Nou de Benitatxell
Pihenőnap: Provincia de Alicante
10. szakasz: 164.8 km Caravaca Año Jubilar 2017 / ElPozo Alimentación
11. szakasz: 187.5 km Lorca / Observatorio Astronómico de Calar Alto
12. szakasz: 160.1 km Motril / Antequera. Los Dólmenes
13. szakasz: 198.4 km Coín / Tomares
14. szakasz: 175 km Écija / Sierra de La Pandera
15. szakasz: 129.4 km Alcalá la Real / Sierra Nevada. Alto Hoya de la Mora. Monachil
Pihenőnap: Logroño
16. szakasz: 40.2 km Circuito de Navarra / Logroño
17. szakasz: 180.5 km Villadiego / Los Machucos. Monumento Vaca Pasiega
18. szakasz: 169 km Suances / Santo Toribio de Liébana
19. szakasz: 149.7 km Caso. Parque Natural de Redes / Gijón
20. szakasz: 117.5 km Corvera de Asturias / Alto de l’Angliru
21. szakasz: 117.6 km Arroyomolinos / Madrid

Egy majd 14 kilométeres csapatidőfutammal kezdenek, amelynek során egy remek csapat megalapozhatja későbbi eredményeit. Esélyes lehet a SKY, a BMC, az Orica, valamint a Movistar is. Utána a második szakasz egy tükörsík 200 kilométeres etap lesz, amely végén minden bizonnyal a sprinterek fognak megharcolni a győzelemért egy mezőnyhajrá során. Aztán a 3. és az 5. kemény hegyi szakasz között meghúzódik egy inkább csak domboskás-, ahol megint csak esélyes a mezőnyhajrá.

A 6. és 7. etap mellet sem látunk hegy-ikont a roadbookban, de ennek ellenére szó sincs klasszikus sprintszakaszról, itt bármi elképzelhető. A 8. és a 9. menetben kifejezetten a kőkemény kaptatókat kedvelő kerekesek lesznek előnyben.

Az első és a második pihenőnap között négy nagyon kemény, hegyi szakasz várható, mindegyiken nagyon oda kell figyelni annak, aki a vörös mezt akarja, mert ahogyan tavaly Froome is elbaltázta, most is elég lehet egyetlen koncentrációs zavar, vagy taktikai bizonytalanság és máris elmehet a Vuelta, de ettől szép ez a verseny!

A 13-as számmal ellátott napon az összetettben érdekeltek valószínűleg a mezőnyben pihennek majd, mezőnyhajrá várható, esetlegesen egy szökevény is célba érhet.

Az utolsó hét egy 42 kilométeres egyenkénti időfutammal kezdődik, ahol megint fejre állhat az addig kialakult részeredmény, majd utána két kőkemény hegyekkel tarkított menet foglal keretbe két dombos-, inkább az egynapos klasszikusoknak kedvező etapot.

A 20. a királyetap, amelynek a végén az Angliru emelkedik a már elfáradt mezőny előtt, hozzávetőlegesen húsz kilométeren 1200 méter szintkülönbség, a csúcson hegyi befutó úgy, hogy az ikonikus hegyóriás előtt még két kifejezetten kemény, 1-es kategóriás emelkedőt kell megmásznia a karavánnak. Érdemes szabadságot kivenni erre a napra!

A 21., befejező szakaszon az összetett már nem fog változni, egy jó kis mezőnyhajrával búcsúzunk el a 2017-es szezon utolsó háromhetesétől, megint megállapítva, hogy ez a legkeményebb és legizgalmasabb Grand Tour a szezonban.

És hogy kik azok, akik a verseny összetett éllovasának dukáló piros mezt viselhetik? Kiderül a következő előzetes cikkből!

(Nagy Gergely)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo