fbpx

Egy 22 éves kolumbiai nyerte az idei Tour de France-t.

Bár az összetett szempontjából csak formalitás volt a mai párizsi befutó, hivatalosan mégis csak most jelenthetjük ki: a kolumbiai Egan Bernal (Team Ineos) nyerte a 2019-es Tour de France-t.

A mai 128 kilométeres szakasz a pezsgőzés, ünneplés, fotózás jegyében telt egy darabig, miután elindult a mezőny Rambouillet-ből Párizs felé. A Champs Elysees-n persze nyilván megnőtt a tempó az utolsó körökre és következett az idei verseny utolsó tömeghajrája. A köves útburkolatú célegyenes előtt kulcsfontosságú a jó pozíció, hiszen az utolsó 200 méteren már nehéz nagy sebességkülönbséggel gyorsítani. A Lotto-Soudal nem is bízta a véletlenre, végig elöl tartották Caleb Ewan-t az utolsó kilométereken, az apró termetű ausztrálnak pedig sikerült feltenni a pontot az i-re. Jobb pozícióból indult, mint legfőbb ellenfele, Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) és sikerült is megverni a hollandot. Ewan ezzel első Tourján harmadik szakaszsikerét aratta.

Az összetett versenyt természetesen a Team Ineos tagjai által körbevett Egan Bernal nyerte, akinek ma csak át kellett gurulni a célvonalon. Az utolsó héten azonban messze a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtotta a hegyekben, sehol nem veszített lényegében időt, sőt, egy szakaszt is sikerült nyernie. A 22 éves kolumbiai már azt a generációt képviseli, akik országúton és hegyikerékpárban is villogtak utánpótlás szinten. Sok honfitársához hasonlóan őt is Gianni Savio fedezte fel, első két profi szezonját az Androniban töltötte, miután leigazolta a Sky. Bernal az első kolumbiai, valamint egyben a legfiatalabb versenyző, aki Tour de France-t nyert.

A szakaszokon és a részhajrákon elért helyezések alapján számított pontverseny legjobbjának járó zöld trikót az idei Tour de France-on is – már-már szokás szerint – Peter Sagan vihette haza. A hegyi pontverseny pöttyös trikójával Romain Bardet (Ag2R-La Mondiale) vigasztalódhatott, aki a Tour előtt inkább az összetett dobogóról álmodott. A legjobb fiatalnak járó fehér trikót értelem szerűen Bernal nyerte, a csapatversenyt pedig a három embert (Mikel Landa – 6., Nairo Quintana – 8., Alejandro Valverde – 9.) top10-be delegáló Movistar.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo