fbpx

Edzésképpen? Sylvain Chavanel 12 cyclocross versennyel egészíti ki téli programját.

Megoszlanak a vélemények, hogy a cyclocross-versenyzés mennyire lehet hatékony „edzés” a téli felkészülési időszakban, a franciák egyik legsikeresebb országúti profija, Sylvain Chavanel mindenesetre idén 12 cyclocross futamot illesztett programjába.

Chavanel a Buxerolles-i versenyen - Fotó: www.les-actus-du-cyclisme.com

Chavanel a Buxerolles-i versenyen – Fotó: www.les-actus-du-cyclisme.com

Nyilván sok mindentől függ, hogy valakinek érdemes-e a cyclocross-t választania, felsorolni is nehéz lenne a tényezőket. Nyilván egy elsősorban alapállóképességet fejlesztő programot szétverhetnek a krosszversenyek, ellenben nagyban javítják a kerékpárkezelést, és szokja a fizikum és a szellem is a versenyszituációkat. Általánosítani azonban nem lehet, mert teljesen máshogy pihen ki egy versenyt egy évi több tízezer kilométert és 60-100 versenynapot hajtó profi versenyző szervezete, mint egy amatőré, és ne is menjünk bele most, kinek javallott igazán a cyclocross, mert a válasz a klasszikus „attól függ” fordulattal kezdődik…

Jövőre a svájci Pro Continental-státuszú IAM Cycling-ba igazoló Chavanel nem csak a csapaton változtat (a többszörös francia bajnok 5 évet húzott le a Quick Stepnél), de az edzésmódszereken is „frissít”. A „tuti módszereken” kívül sokszor a változatosság, az új ingerek feldobhatják, eredményesebbé tehetik az évről-évre megszokott felkészülést, ilyen új inger lehet a cyclocross is. Chavanel azt mondja, az ő korában (34) már rövidíteni kell a pihenőidőszakokat, és a regionális cyclocross versenyekkel próbálja szinten tartani a tigrist a lábában, miközben ezzel párhuzamosan november végén megkezdi a komolyabb országúti tréningeket is.

Chavanel, aki országúton a profi mezőny egyik legtechnikásabb versenyzője – akár klasszikusokon, rossz utakon, szűk kanyarokban, lejtmenetben – karrierje korai szakaszában indult utoljára cyclocross versenyeken. Idén a tervezett 12 közül az elmúlt hétvégén Buxerolles városában teljesítette az elsőt, melyen 8. helyen végzett, a győzelmet szintén profi országútis honfitársa, John Gadret szerezte meg, aki éveken át versenyzett világkupa-szinten is a terep szakágban. A versenyt követően Chavanel a La Nouvelle Republique-nak nyilatkozott a cyclocrossról és további terveiről:

Régebben 5-6 hétre is letettem a bringát az offszezonban, de ahogy idősödöm, szükségem van rá, hogy nyeregben maradjak. Most csak rövid szüneteket tartok és eközben is fitten tartom magam, teniszezek vagy futok. Karrierem kezdetén sok cyclocross versenyen indultam, és már tavaly is újra kipróbáltam. A korral egy dieselmotorrá változott a testem, és fel kell rázni valamivel. A cyclocrossban a rajttól kezdve nyélen mégy, végig magas intenzitáson dolgozol.

12 versenyt tervezek a tél folyamán, a következő Vouneuil-ban lesz, ami regionális bajnokság is egyben. Nem vagyok nagy formában, de szeretek versenyezni, miért ne küzdjek a címért? Ráadásul a fiammal együtt járhatunk a futamokra, Baptiste 9 éves, ő most kezdi a versenyzést. November 20-ától természetesen elkezdem a szokásos országúti tréningeket is, négyórás edzések háromnapos blokkokban.

Chavanel az egyik húzónév Pro Continental – azaz profi másodosztályú – csapatában, ahol első számú ember lesz sok versenyen, természetesen az IAM Cycling több meghívót remél nagy versenyekre a francia sztárbringás miatt is (titkon a Tour de France-részvételben is reménykednek). Chavanel első igazán fontos megmérettetése a Párizs-Nizza lesz, ahol több szakaszt nyert már és összetett dobogóra is felállhatott.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo