fbpx

Csapata mégsem indítja Chris Hornert a Vueltán!

Egy szigorú szabály miatt nem szállhat harcba a címvédésért a veterán amerikai.

horner-tour-2014

Egy nap van hátra már csak a Vuelta első szakaszáig, a Lampre-Merida mégsem volt rest hazaküldeni a 42 éves Vuelta győztest. Az ok összetett: Horner hörghuruttól szenvedett a Tour de France óta. A minél hamarabbi gyógyulás érdekében a csapatorvos kortizont íratott fel, amelyet a TUE értelmében Horner használhatott is. Ez a szteroid azonban komoly mellékhatásokkal jár, többek között csökken a szervezet kortizol szintje, amelyet az UCI biológiai útlevél programja is ellenőriz. Érdekesség, hogy egyébként Horner jelenlegi egészségi állapota alapján az UCI szabályok szerint indulhatott volna a versenyen, viszont a Lampre-Merdia tagja az MPCC-nek, amely szigorúbb doppingellenes programot határoz meg a résztvevő alakulatoknak.

Az UCI-tól megkaptam az engedélyt a kezelésre, szabályosan versenyezhettem volna. de a csapatom tagja az MPCC-nek, amit én megértek, és mindenkinek el kell fogadnia ebben a szituációban mindenféle sajnálkozás nélkül.

Hornert a csapat közleménye szerint Valerio Conti váltja.

 

TUE, avagy “doppingolás terápiás célzattal”

Előfordulhat, hogy betegségünkre nem találunk olyan gyógymódot, amely összeegyeztethető a WADA tiltólistájával (például asztma vagy cukorbetegség). Ekkor külön engedélyre, úgynevezett Therapeutic Use Exemption-re (Terápiás Alkalmazási Kivétel, röviden TUE) van szükségünk. Az engedélykérés elmulasztására kizárólag életveszély esetén van lehetőség, minden más esetben doppingvétségnek minősül a listás szer használata, amennyiben az illető nem rendelkezik TUE engedéllyel. Sajnos a TUE kedvelt kiskapu a sportolók világában, főleg a nagy oxigénfelvételt igénylő versenyszámoknál (atlétika, kerékpár, úszás) figyelhető meg az általános népességi adatokhoz képest nagyobb számú asztmás. Az objektív kép kialakítása érdekében azonban fontos megjegyezni, hogy manapság például az úszást gyermekkorban kifejezetten terápiás célzattal is szokták ajánlani asztmában szenvedő betegek számára.

 

A 2015-ös WADA kódex hiányában – MPCC

A 2007-ben megalakult MPCC (Mouvement pour un Cyclisme Crédible; magyarul: Mozgalom a Hiteles Kerékpársportért) egy olyan megállapodás bizonyos profi kerékpárcsapatok, versenyszervezők és egyes kiemelt szponzorok között, amely a WADA 2 éves (2015-től 4) eltiltását követően további két évig nem engedélyezi a tagok számára az érintett versenyző igazolását (ez alól holléti nyilatkozat miatti eltiltás kivétel), illetve az UCI szabályainál szigorúbban jár el a biológiai útlevéltől való eltérések esetén. Így fordulhatott elő, hogy a 2 éves eltiltását letöltő Franco Pellizottit tárt karokkal várta volna az Astana csapat, azonban a MPCC tagjaként szerződtetése csak a 4 éves, kiterjesztett eltiltás letelte, május 2. után valósulhatott volna meg, ezzel megakadályozva az olaszt, hogy hazája körversenyén maradandót alkothasson.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo