fbpx

Critérium du Dauphiné 2018: Michał Kwiatkowski bukott, oda a sárga trikó

Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe) nyerte a Critérium du Dauphiné 180,5 kilométeres második szakaszát Montbrison és Belleville en Beauojolais között. Az összetettben élen álló Michał Kwiatkowski (Team Sky) az utolsó két kilométeren belül bukott és kénytelen volt átadni elsőségét Daryl Impey-nek (Mitchelton-Scott). 

 

Az előző naphoz hasonlóan kedden ismételten mezőnybefutó döntött az első helyről a Critérium du Dapuhiné-en, miután négy 3. és egy 4. kategóriás emelkedőt teljesítettek a versenyzők. Gyakorlatilag a szakasz rajtjánál megképződött a nap  szökevénycsoportja: Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Samsic), Antoine Duchesne (Groupama-FDJ), Nikita Stalnov (Astana Pro Team) és Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), a legnagyobb időkülönbség köztük és a főmezőny között 6 perc 40 másodperc körüli volt. Backaert szakadt le közülük leghamarabb, 44 kilométerrel a cél előtt, a Col de Crie emelkedőjén, míg Stalnov majdnem véghez vitte a szenzációt, már csak egy kilométer hiányzott neki, hogy hazaérjen az egész szakaszon át tartó szökés végén. De végül őt is megfogta az ekkor már megcsappant létszámú mezőny.

A szökevények üldözésében először a Vital Concept vette ki leginkább a részét, majd az utolsó kilométereken a Lotto-Soudal igyekezett gyilkos tempót diktálni, a klasszikus sprinterek többsége le is morzsolódott. A véghajrában aztán a Bora-Hansgrohe német versenyzője, Pascal Ackermann számára jött ki legjobban a lépés.

Nagy sebesség esetén azonban mindig megnő a bukás veszélye is, nem hiába igyekeznek a csapatok a legjobbjaikat elöl tartani ilyenkor. Most az összetett első helyen álló Michał Kwiatkowskit érte utol a végzet.  Ahogyan később elmesélte, a kelleténél  gyorsabban hajtott be a körforgalomba, miközben igyekezett csapattársa, Geraint Thomas után haladni, s hopp, már a földön is találta magát. Noha be tudta fejezni a szakaszt – ugyanannyi idővel, mint a főmezőny többi tagja -, mégis elvesztette az összetett első helyét: a véghajrában Daryl Impey megcsípte a 3. helyet, így az időjóváírás révén mindössze 2 másodperccel, de megelőzte a peches lengyel versenyzőt.

A verseny szerdán egy 35 kilométeres csapat időfutammal folytatódik.

Összefoglaló videó a szakaszról:

Top 10 a szakaszon:

1 Pascal Ackermann (Ger) Bora-Hansgrohe 4:19:57
2 Edvald Boasson Hagen (Nor) Dimension Data
3 Daryl Impey (RSA) Mitchelton-Scott
4 Oliver Naesen (Bel) AG2R La Mondiale
5 Jens Keukeleire (Bel) Lotto Soudal
6 Julien Simon (Fra) Cofidis, Solutions Credits
7 Dion Smith (NZl) Wanty-Groupe Gobert
8 Patrick Bevin (NZl) BMC Racing Team
9 Toms Skujins (Lat) Trek-Segafredo
10 Romain Hardy (Fra) Fortuneo-Samsic

Összetett top 10

1 Daryl Impey (RSA) Mitchelton-Scott 8:51:46
2 Michal Kwiatkowski (Pol) Team Sky 0:00:02
3 Gianni Moscon (Ita) Team Sky 0:00:05
4 Bob Jungels (Lux) Quick-Step Floors 0:00:09
5 Julian Alaphilippe (Fra) Quick-Step Floors 0:00:10
6 Jens Keukeleire (Bel) Lotto Soudal 0:00:11
7 Jonathan Castroviejo (Spa) Team Sky
8 Brent Bookwalter (USA) BMC Racing Team 0:00:13
9 Edvald Boasson Hagen (Nor) Dimension Data 0:00:14
10 Damiano Caruso (Ita) BMC Racing Team 0:00:17

(kép forrása)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo