fbpx

Chris Froome bajba kerülhet: Elvesztheti a Vuelta győzelmét


A Tour és Vuelta győztes versenyző vizeletében a spanyol körverseny 18. szakasza után a megengedett érték kétszerese volt a Salbutamol koncentrációja. Az UCI vizsgálja az ügyet, Fromme akár eltiltásra is számíthat.

A doppingvizsgálat A és B próbája is ugyanazt ez eredményt mutatta, a WADA által meghatározott 1000ng/ml határérték kétszeresét találták a Team Sky versenyzőjénél. A Salbutamol egy asztma gyógyszer, melyet pár éve lehet külön engedélyek nélkül használni egy bizonyos mennyiségig (ami kb. egy asztmás szükséglete lehet terápiás céllal). Chris Froome-ról mindenki tudja, hogy gyerekkora óta asztmás és ilyen jellegű gyógyszereket is használ, de eddig nem lépte át a megengedett értékeket.

Az esetet a Vuelta győztes azzal magyarázta, hogy a spanyol körverseny során az asztmája rosszabbodott és ezért fel is kereste a csapatorvost, aki azt javasolta neki, hogy emelje a napi Salbutamol dózist. Azt is hozzátette, hogy természetesen ő és a csapata mindenben együtt fog működni az UCI-val a vizsgálat során.

Mire számíthat Froome? Két esetet említenénk, a 2014-es Giro-n Diego Ulissi vizeletében találtak 1900ng/ml (100ng-mal kevesebbet, mint Froome-nál) Salbutamolt, ő ezért 9 hónap eltiltást kapott, Alessandro Petacchi pedig egy évet 2008-ban 1320ng/ml-ért.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo