fbpx

Castelli Alpha kétrétegű dzseki

A világ egyik legismertebb kerékpáros ruházati márkája egy az egyben újragondolta a hűvös időjárásra tervezett kerékpáros viseletet. A Castelli Alpha kollekció minden tekintetben a legmagasabb színvonalat képviselő kerékpár-specifikus ruházat, a sorozat részét képező Alpha dzseki a fizika törvényeit meghazudtolva képes ötvözni a hőszigetelést a vékony, testhez álló szabással, az időjárás elleni védelmet a testpára hatékony elpárologtatásával.

castelli_alpha_1A több mint 100 éves Castelli nem a fényes múltból és patinás hírnevéből él. Egyértelműen az egyik leginnovatívabb kerékpáros ruházati cég a piacon, fejlesztései merészek, a konkurens gyártók „majmolása” helyett a Castelli mindig az új utakat keresi. Kizárólag ez a stratégia vezethet a mérföldkőnek számító, klasszikus ruhadarabok kifejlesztéséhez, amiről a márka méltán híres. A 2017-es szezonban pedig többek közt a ProTour versenysorozat legsikeresebb csapatának, a Sky-nak ruházati beszállítója.

Az innováció megállíthatatlan: kétrétegű dzseki mezszerű illeszkedéssel!

Az innováció megállíthatatlan: kétrétegű dzseki mezszerű illeszkedéssel!

Az olasz cég szakemberei a különböző ruházati kollekciókhoz a legfeljebb technikai alapanyagokat válogatják össze, mindig a felhasználásnak megfelelőt, a költség náluk egyértelműen másodlagos szempont. Egy ruhadarabon belül minden leszabott panel az ott legjobb teljesítményt biztosító anyagot alkalmazza, így a most bemutatott Alpha dzseki esetében akár egy fél tucat különböző szövettípus kap szerepet. Az anyagválasztást a lehető leggondosabb tervezés egészíti ki, az elkészült ruhadarabokat pedig a cég megannyi szponzorált élversenyzője teszteli, meglátásaival tökéletesíti. A Castelli Alpha kollekció a maximalista szemléletet fokozza a végletekig: nem köt kompromisszumot sem a teljesítmény, sem a kényelem terén.

Az Alpha dzseki esetében a tervezők a szó szoros értelmében kettéválasztották a hőszigetelést, illetve a szél és nedvesség elleni védelmet. A hűvös időjárásra tervezett kerékpáros ruházat esetében megszokott, hogy az alapanyag külső felületén elhelyezett membrán biztosítja a csapadék és a szél elleni védelmet, miközben a bélés felel a megfelelő hőháztartásért. Viszont ha a két funkció két külön réteget képez, bármely szabályozható a másik befolyásolása nélkül. A szellőzés rendkívül hatékonnyá tehető, a belső hőmérséklet pedig mindig az ideális szinten marad. Ez az Alpha vezérmotívuma, új irányt mutatva a kerékpáros felső ruházat terén.

Mezszerű illeszkedés a karon is, tökéletes mandzsttakialakítással...

Mezszerű illeszkedés a karon is, tökéletes mandzsttakialakítással…

A dzseki másik különlegessége az illeszkedés. A teljesítmény-centrikus kerékpáros a lehető legpontosabban illeszkedő felsőben szeretne hajtani. Ellenben a hőszigetelés és az időjárás viszontagságaival szembeni védelem mindeddig olyan alapanyagokat feltételezett, amelyek nem képesek tökéletesen idomulni a test vonalaihoz, követni annak minden mozdulatát. Ha a költség nem köti a fejlesztők kezét, a ruhaiparban elérhetők olyan speciális szövetek, amelyek a magas szintű elasztikusság mellett képesek megfelelő védelmet nyújtani. Ráadásul többféle csúcstechnikai alapanyagot alkalmazva – elhelyezésüket pontosan megtervezve és összeállítva – biztosítható a mezekhez hasonló feszes illeszkedés.

castelli_alpha_2Nézzük, hogyan áll össze az Alpha-koncepció! A dzseki külső rétege Windstopper 150 technikai szövet, amely ma a legfejlettebb a szélálló anyagtípusok közt. Tökéletes védelmet nyújt a hideg levegővel szemben, a csapadék felületéről lepereg. A Windstopper 150 a piacvezető amerikai Gore terméke, a tökéletes szélállóság mellett funkcionálisan idomul a testhez, a vízállóság érdekében pedig DWR technológiával kezelt. Ez a Durable Water-Repellant eljárás rövidítése, amely tartós víztaszító felület képez, otthoni „karbantartással” frissíthető. A Windstopper 150 legérdekesebb tulajdonsága az elasztikusság. Az Alpha dzseki mezszerűen illeszkedik a felsőtestre, viszont bármely hagyományos „termomeznél” magasabb szintű védelmet nyújt.

Kissé nagy a méret, de megfelelőben szívesen kerékpároznék!

Kissé nagy a méret, de megfelelőben szívesen kerékpároznék!

Az Alpha belső hőszigetelő rétege különálló, és saját cipzárat kap. A menetszél által érintett területeken teljesít szolgálatot, a mez oldalán és hátulján egy vékony hálós réteg veszi át funkcióját. Ez utóbbi az aláöltözetekhez hasonló hatékonysággal vezeti el a testpárát, pont azokon a területeken, ahol erre szükség van. A külső és belső réteg független záródása többféle „felállásra” és funkcióra ad lehetőséget.

Mivel az Alpha alig vastagabb, mint egy átlagos hosszú ujjú mez, irreális elvárás, hogy fagypont alatt is kellően meleg legyen. Mindazonáltal egy további alsó réteg ezen segíthet, illetve a teljesítmény-centrikus kerékpáros úgysem turistatempóban szokott hajtani. Versenyzéshez az Alpha-nál jobb mezt nem is tudnánk ajánlani – nem véletlenül szerepel fényvisszaverő nyomatán az „Unfair Advantage” kifejezés!

A felső hőmérséklethatár viszont dzsekikhez képest igen magas lehet, lévén a hőszigetelő réteg belül kinyitható, illetve a nyak mögött elhelyezett három (!) szellőző nyílás is „beüzemelhető”. A gallérnál lehúzott cipzár szépen kiszellőzteti a dzseki belsejét, így ha utunk során folyamatosan változó hőmérséklettel és időjárási viszonyokkal szembesülünk, az Alpha átöltözés nélkül nyújt alkalmazkodó viseletet.

"Jogtalan előny!"

“Jogtalan előny!”

A két réteg külön-külön kezelhető...

A két réteg külön-külön kezelhető…

A fejlett alapanyag a képlet egyik része: a Castelli a szabás és a kidolgozás terén is mindent elkövetett, hogy az Alpha magas szintű védelmet és a páratlan illeszkedést tegyen lehetővé. Megszámlálni is nehéz hogy hányféle alapanyag került „bevetésre”: amennyi panel, közel annyi típus. Az Alpha dzseki alul külön feszítőpaneleket kapott, de mondjuk az ujjak sem éppen egyszerű konstrukciók. A gallér magasított, emellett elasztikus, belül puha, különálló béléssel kiegészítve. Minden részletmegoldás a pontos illeszkedés érdekében, a minimális légellenállásra törekedve, a legmagasabb szintű védelem mellett.

Egy ilyen kaliberű dzseki a funkcionalitás terén is etalon. Az Alpha öt zsebbel rendelkezik, ebből kettő vízhatlan cipzáras záródást kap, és a belső nedvesség ellen is szigetelt. Természetesen a derékillesztés szilikonnyomata megakadályozza a felcsúszást, tehát minden részlet a végletekig átgondolt, kifinomult. Végezetül hölgyeknek speciális szabással rendelkező változat áll rendelkezésre, így nem ebben a tekintetben sem kell kompromisszumot kötni az Alpha beszerzésével. Mit mondhat erre az ember: álmodni szabad, a „bakancslista” pedig azért van, hogy vágyak ne csak az álmokban szerepeljenek!

Többféle színben kapható...

Többféle színben kapható…

Jellemzők:

  • mérföldkőnek számító dzseki forradalmi kétrétegű kialakítással
  • mezszerű illeszkedés megfelelő védelemmel párosítva
  • szél- és vízálló Windstopper 150 anyag
  • négy irányban nyúló szövet a szabad mozgás biztosítása érdekében
  • különálló szigetelő belső réteg a fokozott szellőzés és nedvességelvezetés biztosításához
  • testre simuló derékrész
  • testvonalat követő mandzsettaszabás
  • többféle korszerű elasztikus anyag alkalmazása
  • különböző testalkathoz való kitűnő illeszkedés
  • három szellőző nyílás a gallér mögött
  • kiválóan szellőző hátpanel
  • különálló magasított gallér, amely jobban idomul a nyakhoz kerékpározás közben
  • szilikon derékpánt a stabilitásért
  • aszimmetrikus külső YKK Vislon cipzár
  • elülső vízzáró cipzáros zseb
  • négy hátsó zseb, egyik cipzáras és belülről is szigetelt
  • fényvisszaverő elemek a jobb láthatóság érdekében
  • alacsony tömeg
  • 0°-12°C megcélzott hőmérséklet-tartomány

Szemléletes teljesítménybesorolás a Castelli-től:

  • szélvédelem ● ● ● ● ●
  • vízhatlanság ● ● ● ● ○
  • hőszigetelés ● ● ● ● ●
  • szellőzés ● ● ● ● ○
  • tömeg ● ● ● ● ○

Ajánlott fogyasztó ár: 88 980 Ft. A bemutatott méretben jelenleg akciós áron: 69 837 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján. Az összes Castelli Alpha változat itt található. A teljes Castelli téli ruházati kollekció pedig ezen a linken érhető el.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo