fbpx

Casco SX-21 miniteszt

A Casco SX-21 több éve kapható, népszerű sportszemüveg, amely stabil keretével, utcai használatra is alkalmas „konform” megjelenésével tűnik ki a márka kínálatából. A modellt két pár lencsével szállítják, az egyik minimális szűrésfaktorral rendelkezik, többé-kevésbé áttetsző, a másik sötétszürke enyhén „tükrös” bevonatot kap, így döntően a verőfényes napsütésben kaphat szerepet.


A maximális biztonságot szolgáltató fejvédőiről méltán híres német gyártó sportszemüveg-kínálata idén mindössze négy modellt számlál. Ellenben ezek számos lencsetípus- és színváltozatban kaphatók, a kínálat tehát nem is olyan szerény, mint amilyennek elsőre tűnik. A hangsúly tehát nem a palettán lévő modellek számán, hanem azok minőségén és funkcionalitásán van.

A dizájn fontos a Casco számára, de a divatos megjelenés nem mehet sem az optikai tulajdonságok, sem a kényelem vagy a védelem rovására. Az SX-21 trendinek mondható szélesebb profilú kerettel rendelkezik, amely stabilabb, de kevésbé „idomul” az arcformához, mint a vékony száras típusok. Szárai egyébként a fülnél majdnem egyenesek, nem görbülnek mögé, a merev szerkezet miatt ez különösen előnyös: meglepően gyors és egyszerű le- és felvételt biztosít, használaton kívül a sisakba egyetlen mozdulattal „beszúrható”. Az orrnyeregnél és a fülnél bőven megfelelő tapadást és kényelmet biztosító gumírozást találunk, az utóbbi 7 cm hosszú!


A zsanérok rendkívül erősek, állíthatók, egy tavaly tesztelésre kapott – azóta napi használatban lévő – példány „mechanikája” semmi kopást nem mutat. A keret hasonlóképpen ellenálló, minőségi Grilamid alapanyagot alkalmaz. Az SX-21 közepes fejszélességhez optimalizált, mindazonáltal hosszúkás arcomon megfelelően stabil, egyáltalán nem okoz nyomáspontot, még MTB használat mellett is stabilan „ül”. Habár az orrnyereg nem állítható, nekem pont megfelel, a gumírozás még a relatíve laza illeszkedés mellett is helyén tartja a „szemcsit”. A keret és az orrnyereg a legcsekélyebb módon sem korlátozza a látóteret, fehér kerettel sem tapasztalni tükröződést a lencsén vagy a látómezőben.

Az átlátszó lencse meleg tónusú, párásodásmentes bevonattal ellátott, a Tronic lencsekialakításnak köszönhetően fél méternél távolabbra tekintve az egész látómező 100% torzításmentes. Egyedül olvasás és telefonkezelés tapasztaltam enyhe aberrációt. A közepes méretű, keskeny lencsének csak felső kerete van, így a periférialátás az átlagosnál jobb. A szem védelme a szerényebb alsó fedettség ellenére határozottan jónak mondható, amelyben feltehetőleg szerepe van a mérnöki pontossággal kialakított ívelt formának. A nem éppen rövid tesztidőszak alatt se kosz, se rovar nem jutott el a szememig. A „nyitottság” viszont kétségtelenül jót tesz a szellőzésnek, illetve bőven hagy helyet a szempilláknak. Ezt egészíti ki a felső sarokban elhelyezett lencsekivágás és a speciális páramentesítő bevonat. Megállapítható, hogy az SX-21 esetében átgondolt tervezéssel van dolgunk!


A lencsecsere a merev keret miatt kissé nehézkes, de begyakorolható. A sötétebb lencse a szubjektív értékelésben a gyárival összhangban 3-as besorolást kap, tehát nem sok fényt enged át. A meleg tónus mindkét lencseszett esetében a zöld árnyalatoknak kedvez, így erdőben kissé világosabbnak hatnak, jól kiemelve a kontrasztot. Montizáshoz tehát ideális, maga a dizájn és a stabil keret is ez irányba mutat. Természetesen a lencsék teljes körű UV-védelmet biztosítanak.

Nem sok hiányosságot tapasztaltam az SX-21-gyel kapcsolatban, de ezzel a nemzetközi szaksajtó is így van. Ha mindenképpen „fogást kell találni”, akkor a lencse tükrözésmentessége lehetne fejlettebb, e tekintetben a tesztben szereplő sportszemüvegek egy része jobban teljesít. Emellett a szerény lencseválaszték, a polarizált vagy fotokromatikus változatok hiánya lehet további ellenérv, de ez természetesen döntően ár, igény és ízlés kérdése. A keret színválasztéka már szélesebb, és nem csak a Casco „bukókkal” harmonizál.

Előnyök:

  • átgondolt, pontos tervezés
  • merev, stabil keret , de kényelmes illeszkedés így is biztosított
  • meleg tónusú lencsék erdős terepre
  • minőségi optika

Hátrányok:

  • közepes szintű tükröződésmentesség
  • szerény lencseválaszték

Ajánlott fogyasztói ár: 17 900 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

A keret és lencseív az SX-21 esetében

A keret és lencseív az SX-21 esetében

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo