fbpx

Casco SX-20 Photomatic miniteszt

A német fejvédő-specialista kínálatában az SX-20 a „legősibb” modell, már olyan idős, hogy a kort említeni sem ildomos. Erre legyinthetnénk azzal, hogy biztosan elavult, bemutatása óta a konkurens gyártók már több új modellt kihoztak, majd „el is temettek”. Másrészről történelme során az SX-20 több díjat, elismerést és tesztgyőzelmet zsebelt be, mint azok együttvéve. És nemcsak a régmúltban, hanem tavaly a legfrissebb kihívókkal szemben is!


Az évek során az SX-20 többféle lencsekiszerelésben, keretszínben került fel a Casco szemüvegpalettára, idén például többek közt ellenállhatatlan, a német márka sisakjaival tökéletesen harmonizáló „fluo” narancsszínben, polarizált és foncsor lencsével is elérhető. A Casco kínálatában fotokromatikus, azaz fényintenzitásra sötétedő technológiát alkalmazó Photomatic lencsénél viszont már létezik korszerűbb, a Vautron, amely az SX-61 sportszemüvegmodell, illetve a SPEEDmask sisakkal integrált szemvédő esetében érhető el. Mind a Photomatic, mind a Vautron lencse az UV sugárzásra reagál, a különbség a technológia részleteiben rejlik: míg a az előző esetében a sötétedést befolyásoló anyag a lencse bevonatában van, a Vautron-nál magába az anyagba integrált. Az utóbbi kétségtelenül gyorsabb reakciót biztosít, ellenben a jelen tesztben szereplő SX-20 árszintje alacsonyabb, lencséje világosabb szűrésfaktorról indul, illetve cserélhető is.


Eme klasszikus modell alkalmazta első ízben a levédett Tronic lencsekialakítást, amely 100% torzításmentes, emellett széles periférialátást biztosít. A keret íve hatékonyan védi a szemet a portól és rovaroktól, a legmagasabb szintű TR90 kompozit-alapanyagból készül, vékony szárai csodálatosan illeszkednek a fejformához, a fül mögött hajlított, amely a jól tapadó szilikon gumírozással „karöltve” komoly stabilitást biztosít. A Casco fejlesztők szerintünk megtalálták az ideális kompromisszumot a kényelmes illeszkedés, a rugalmasság és a stabilitás egymást gyakran kizáró paraméterei között, amelyet technikailag fejlett lencsékkel párosítottak. Ez utóbbiból többféle áll rendelkezésünkre, a kiszerelések mind színben, számban, szűrésfaktorban, bevonatokban (Photomatic, Polarized) eltérnek, de a 100%-os UV-A-B-C védelem, a párásodás- és a tükrözésmentesség mindegyiknél alapértelmezett tulajdonság.


Tesztalanyunk sárga, gyári adat szerint 2-3 szűrésfaktorral rendelkező Photomatic lencséjét egy teljesen áttetsző „nullás” egészíti ki, így a „szemcsi” napnyugta után sem feltétlen kerül le a fejről. A sárgából barnába sötétülő fotokromatikus lencse – főleg az erdő zöld szűrt fényében – lényegesen világosabbnak hat, mint a megadott érték, az árnyas ösvényeken a legapróbb részletek is tisztán, kontrasztosan tárultak elém. A lencse sötétedése nem volt különösen gyors, illetve a maximális szűrés is elmaradt a 3-as fokozattól elvárttól, de a viselkedés kiszámítható, megszokható. Pár éve még ilyen volt a csúcskategóriás fotokromatikus technológia, persze ma már kapható gyorsabb és nagyobb spektrumot átfogó változat, például a már említett Vautron. De persze nem az SX-20 árszintjén! Mindenesetre hiányosságai ellenére az „őskromatikus” Photomatic szerethető, sárga-barnás tónusa ideális MTB felhasználásra, ahol az árnyas, néha egyenesen sötét ösvényekre is simán belátni vele, de kiérve a tisztásra sem vakít el a fényár – legalábbis a technika által igényelt 5-10 másodperc „türelmi idő” után.

Számomra az SX-20 kerete a tökéletes kényelmet testesíti meg, rugalmassága révén minden bizonnyal szélesebb fejformára is jól passzol. Nem lehet véletlen a számos kiváló teszteredmény, és feltehetőleg a tesztelők nem mind hosszúkás fejformával „megáldottak”! (A német Mountain Bike magazin tesztjén az SX-20 10/10 minősítést kapott, az Aktive Training magazin pedig „Legjobb vétel” minősítéssel díjazta.) Meglepő módon mindez úgy valósul meg, hogy sem a szárak, sem az orrtámaszok nem állíthatók! Észre sem veszem, hogy viselem, az optika tiszta, torzításmentes, szembarát – mondhatni „természetes”. Menet közben semmilyen aberrációt nem tapasztaltam, nem lóg semmi a látómezőbe, nem tükröződik a keret, az ellenfény sem okoz kellemetlen foltot, a lencse és a szem szellőzése megfelelő, illetve nem hajlamos párásodásra sem. Nehéz rátapintani az SX-20 kvalitásainak okaira. A Casco nem tömte degeszre hangzatos technológiai megoldásokkal, mégis nagyon megszerettük!

Előnyök:

  • egyszerű de hatékony keretkialakítás
  • magas szintű optikai tulajdonságok
  • széles keretszín és lencseválaszték
  • fotokromatikus opció
  • polarizált lencsés változatban is

Hátrány:

  • megjelenése konvencionális, talán kissé elavult

Ajánlott fogyasztói ár: 27 900 Ft (Photomatic lencsével); 17 900 Ft (Polarizált lencsével)

További információ a gyártó honlapján.

Casco SX-20 fotokromatikus, a "klasszikus" modell

Casco SX-20 fotokromatikus, a “klasszikus” modell

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo