fbpx

Cápatámadás után ért haza a farkas (Ronde van Vlaanderen 2018)

Újfent próféciának bizonyult az E3 Harelbeke végeredménye, az idei győztes Niki Terpstra (Quick Step Floors) végül a Ronde van Vlaanderenen is diadalmaskodott.  

A szerdai Dwars door Vlaanderenhez hasonlóan ismét esős, borús, kellemetlen idő várt a mezőnyre. A verseny hagyományaihoz képest kissé szokatlanul, mindössze 70 kilométerrel a rajt után alakult meg az első szökevénycsoport: Filippo Ganna (UAE Team Emirates), Ivan Garcia Cortina (Bahrain-Merida), Ryan Gibbons (Dimension Data), Pascal Eenkhoorn (LottoNL-Jumbo), Aimé De Gendt (Sport Vlaanderen-Baloise), Michael Goolaerts (Veranda’s Willems Crelan), Dimitri Peyskens (WB Aqua Protect Veranclassic), Pim Ligthart (Roompot-Nederlandse Loterij), Jimmy Turgis (Cofidis, Solutions Credits), Marco Haller (Katusha-Alpecin), Floris Gerts (Roompot-Nederlandse Loterij). Közülük Ivan Garcia Cortina bírta legtovább.

Ugyancsak későn látszott beindulni a fő esélyesek küzdelme. Egyik csapat sem dominált igazán a Muur-Kapelmuuron és az Oude Kwarenmont másodszori megmászása is csak némileg késleltetve mutatta hatását.  Ennek során alakult ki a nap fő csoportja, mintegy 30 versenyzővel. A támadások sorát Niki Terpstra indította meg a 45 kilométerrel a cél előtt található Koppenbergen, ez akkor még nem jelentett végzetes lépést az együtt maradt főmezőny többi tagja számára.

A következő  lényegesebb mozzanat 28 kilométerrel a verseny vége előtt következett: Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) is megpróbálkozott egy támadással. Két kilométerrel később már ismét Niki Terpstra volt előnyös helyzetben, ellentámadása végül egészen a célig kitartott. 19 kilométerrel a vége előtt utolérte a nap utolsó olyan szökevénytrióját, amelyről tudni lehetett előre, hogy nem érnek majd haza (Sebastien Langeveld/Team EF, Dylan van Baarle/Team Sky, Mads Pedersen/Trek-Segafredo), miközben üldözésében leginkább Peter Sagan és a Bora-hansgrohe csapata vette ki leginkább a részét. Sagan néhány kilométeren keresztül magányosan is nekivágott Terpstra utolérésének, majd amikor a Greg van Avermaet (BMC), Sep Vanmarcke (Team EF), Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) és Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) neve fémjelezte csoport utolérte, szokásos gesztusaival jelezve  nehezményezte, hogy esetleg más is besegíthetne, nem kellene folyton őt nézni az ügyeletes igahúzó ökörnek.

Azt szokták mondani a Ronde pár éve megváltoztatott útvonaláról, hogy a nyers erőnek kedvez a taktikával szemben. Az idei győztes teljesítménye az a mód, ahogyan Terpstra tankként ment végig az utolsó 26 kilométeren, ismételten  igazolta ezt a feltevést.

Második végül  végső szökevénytrió utolsó megmaradt tagja, Mads Petersen lett, harmadik helyre pedig Philippe Gilbert érkezett be, igazolva azt, hogy mennyire jól összeállt idén a Qucik Step csapata, akik a közösségi médiában előszeretettel nevezik magukat farkasfalkának.

Egy hét múlva Paris-Roubaix, ahogy mondani szokták: maradjanak velünk!

Összefoglaló videó:

Top 10:

1 Niki Terpstra (Ned) Quick-Step Floors 6:21:25
2 Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo 0:00:12
3 Philippe Gilbert (Bel) Quick-Step Floors 0:00:17
4 Michael Valgren (Den) Astana Pro Team 0:00:20
5 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team 0:00:25
6 Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe
7 Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo
8 Tiesj Benoot (Bel) Lotto Soudal
9 Wout Van Aert (Bel) Veranda’s Willems Crelan
10 Zdenek Stybar (Cze) Quick-Step Floors

(kísérőkép forrása)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo