fbpx

Bringás oktatást kaptak a budapesti rendőrök

A Vuelta Sportiroda először szervezett BringaAkadémia képzést rendőröknek. Az egynapos szakmai fórumon húsz, Pest megyéből érkezett rendőr vett részt. A tréning célja a rend őreinek felkészítése volt arra, hogy kerékpáros közlekedési ismereteket adjanak át általános iskolás gyerekeknek, interaktív és élvezetes formában.

BringaAkademai_kepzes_OBB

Vuelta Sportiroda az úttörőnek számító egynapos budapesti képzést az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) felkérésére szervezte meg. A résztvevők olyan rendőrök voltak, akik rendszeresen tartanak közlekedésbiztonsági órákat általános iskolás korú gyerekeknek, akár iskolarendőrként, akár a közlekedési osztályon dolgozva. A képzés célja olyan módszertani ismeretek bemutatása volt, amelyek segítségével játékos, interaktív foglalkozásokat tarthatnak a gyerekeknek, a korosztálynak megfelelő, kerékpározáshoz hasznosnak ítélt tudást és ismereteket átadva. Ebben a témában aktív vélemény és tapasztalat megosztás is zajlott.

A tréning elsősorban a kerékpáros közlekedési ismeretekre fókuszált, a ma már iskolai oktatási tanrendben is megtalálható BringaAkadémia módszertana alapján, de a meghívott előadók kitértek egyéb fontos, tapasztalatokon alapuló elemekre, témákra is.

Siska Tamás szakpszichológus „Közlekedés gyerekszemmel” című előadásában arra világított rá, hogy a gyermekek másképp látják a közlekedést, más szemmel néznek annak résztvevőire, nem feltétlenül azt látják például egy-egy közlekedési jelzőtáblában, mint a felnőttek. Pausz Ferenc a gyalogos közlekedés szabályait ismertette – hiszen az iskola rendőre nem csak kerékpáros közlekedési órákat tart a gyerekeknek, így nem árt összefoglalni ezeket az ismereteket is.

Abelovszky_Tamas_BringaAkademia_programvezető

Abelovszky Tamás, a BringaAkadémia programvezetője, a nemzetközi trendek és szakirodalom vonatkozó elemeit is beépítette a kerékpáros közlekedési ismeretekről tartott előadásába. A prezentációt a tanórákra bevihető játékok, rövid videók bemutatásával színesítette, bemutatva azt a módszertani eszköztárat, amivel interaktívvá, élvezetessé tehető a gyerekek számára egy közlekedésbiztonsági témájú foglalkozás is.

A résztvevők mindannyian megkapták a BringaAkadémia oktatók kézikönyvét is, amely összefoglalja mindazokat az ismereteket, amelyekről szó esett a képzésen. A budapesti eseményt mind az ORFK-OBB, mind a Vuelta Sportiroda egy hosszabb távú együttműködés kezdetének tekinti; a cél az, hogy minden megyében lehetősége legyen 15-20 rendőrnek részt venni hasonló képzésen, rendszeressé téve a hasonló programokat.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo