fbpx

Benkó Barbi top20-ban az MTB XCO Európa-bajnokságon!

Elképesztő erős mezőny jött össze a riói olimpiára készülve a svédországi Mountain Bike XCO Európa-bajnokságon, a hölgyeknél Jolanda Neff már szinte csúcsformát mutatva versenyzett, ennek fényében Benkó Barbara top20-as helyezése negyon jó eredménynek könyvelhető el!

Benko

Bár a tavalyi Eb-n már sikerült top10-ben végezni Barbinak, a Huskvarna (Svédország) városában rendezett kontinensbajnokság más volt, egyrészt Ruo közelsége miatt sokkal többen vették komolyan, mint általában a világbajnoksághoz képest. Elég végignézni az első 10 helyezett névsorát… A pálya elképesztően szívta az energiát, nem véletlenül alakultak ki óriási időkülönbségek a győztes svájci, Jolanda Neff mögött. A futam után így nyilatkozott Barbi:

A verseny eleje nem ment túl jól, aztán a végére összekaptam magam. A pálya nagyon tetszett, iszonyú kemény volt, megérdemelten Európa-bajnok aki itt nyert. Kondícionálisan nagyon nehéz, a felfelék hosszúak és brutál meredekek, lefelé elég technikás volt, de élvezetes, nem életveszélyes. Igazi XCO pálya volt, jót raktak össze a svédek és remek rendezvény volt, az eddigi egyik legjobb Eb. Jolanda nagyon büntette a mezőnyt, elképesztő hátrányokat adott a dobogósoknak is… Nagyon más ligában játszik.

A mezőny olimipa évében amúgy is sokkal erősebb, mint szokott, de most még mindenki eljött az Eb-re is, nem nagyon volt hiányzó név. A cél az volt hogy 18-nál jobb legyek, ami a rajtpozícióm volt, ez össze is jött. Az elején nem voltam elég agresszív, kicsit be is ragadtam, de a végén jó érzés volt, hogy még tudtam újítani, érzem, hogy alakul a forma- Hétfőn az utolsó vizsgával lekerült rólam az egyetemi stressz is, remélem ez idén már csak jobb lesz! Van még mit csiszolni, van még mit fejlődni, bár az mindig van, de látjuk min kell és hogyan és ez a lényeg. Összességében elégedett vagyok, jól éreztem magam a versenyen, de iszonyatosan elfáradtam, nagyon intenzív és kemény volt, de hát ilyen egy Eb…

Nagyon nagy szerencsénk volt, remek időjárás fogadott minket, az ittenieknek ez hőség volt és szokatlan, de mi nagyon élveztük a svéd nyarat! A szállásunk is tökéletes volt most, a magyar csapat is remek volt, jó volt a hangulat, igazából nem lehet okunk a panaszra a körülményeket illetően. Nagyon köszönöm a segítséget Apának és Bencének, a versenyen a junioroknak is, Reginek és Daninak, jó volt ez a pár nap, reméljük a vb is hasonlóan jól fog majd alakulni a magyar csapattal!

 

A férfiaknál ugyanazt művelte a franciák sztárja, Julien Absalon, amit a nők között Jolanda Neff, és az is elmondható a teljes Európa-bajnokságot tekintve, hogy a franciák és a svájciak domináltak. Barbi említette a vizsgaidőszakot, ennek kapcsán az érettségizőkről is szólni kell, huszonhárom év alatti kategóriában Dina Márton hagyta ki az Eb-t az iskolai kötelezettségek miatt, tegnap nagyot csatáztak Búr Zsolttal a várgesztesi XCO magyar kupafutamon a győzelemért, ahol végül Búr nyert. A junior Valter Attila hasonló cipőben járt, idei remek eredményei alapján 3-as rajtszámmal indulhatott volna az Eb-n top10 eredményben reménykedve, de érthető módon ő is inkább maga mögött akarta tudni az érettségihez kapcsolódó stresszes időszakot. Várgesztesen nagy fölénnyel nyerte kategóriáját, végig az abszolút élbolyban tekerve. Visszatérve az Európa-bajnokságra az elit férfi kategóriában is érdekeltek voltunk a Waberer’s evopro MTB Team olimpiai kvótafutói révén, közülük Parti András fejezte be körön belül a versenyt, a 34. helyen végezve. Juhász Zsolt 42, Vígh Zoltán 59. lett.

Eredménylisták:

Results-Womens-Elite-XCO

Results-Mens-Elite-XCO

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo