fbpx

Benkó Barbara és Parti András a londoni finisben, cél a top 20!

A londoni olimpia – melyre két éves kvalifikációs időszak után lehetett kvótát szerezni – az első, hogy egy magyar férfi és női hegyikerekes is rajthoz állhat az ötkarikás játékok mezőnyében. Londonban hazánkat Parti András (EuroOne Waberer’s Cube Pro MTB Team) és a még U23-as korú Benkó Barbara (Focus-MIG Team) fogja képviselni.

A hegyikerékpározás (mountain bike) 1996-tól olimpiai sportág. Atlantában nem állt rajthoz magyar versenyző, 2004-ben, Athénban Vinczeffy Zsolt – első magyar indulóként – 43. lett, 2008-ban, Pekingben Parti András a 23. helyen ért célba.

A női mezőnyt augusztus 11-én 30-an, a férfit augusztus 12-én 50-en fogják alkotni. Az olimpiai-krossz (XCO) versenyszámban a kijelölt, közel 5 kilométeres, mintegy 200 méter szintkülönbségű körpályán a versenyidő másfél-két óra lesz.

Július közepén mindkét kerekes a Mátrában edzőtáborozik, majd a július 22-ei országos bajnokságon, Pilisvörösváron címvédőként fognak rajthoz állni; az olimpia előtti utolsó viadaluk a július 28-ai, franciaországi világkupa lesz. Londonba augusztus 4-én utaznak.

Parti, a felkészülésébe heti egy-két alkalommal a „hidegkamrázást” is beiktatta, ami azt jeleni, hogy egy -110 fokos kamrában tölt 5-6 percet, ezzel is gyorsítva a regenerálódást. A sportolók elmondták: a doppingellenőrök otthonukban több alkalommal is felkeresték őket, a külföldi versenyeken pedig szintén előfordult vizsgálat. „Mindig gördülékenyen mentek a dolgok” – jegyezték meg.

Benkó Barbara hegyikerékpáros
Születési idő és hely: Budapest, 1990.01.21.
Magasság/testsúly: 173 cm/61 kg
Anyaegyesület: Pilis Cross Country Club (PCCC)
Jelenlegi egyesülete: Focus-MIG Team (német)
Nevelő edző/edző: Benkó László
Eddigi eredményei: junior világbajnoki ezüstérem (2008), junior Európa-bajnoki ezüstérem (2007), U23-as világbajnoki 6. és 7. hely, U23-as világkupa 1., 2., 3., helyezések, világkupa-összetett 2. hely (2010), 15-szörös magyar bajnok
Hobbi: utazás, olvasás, főzés, túrázás, sí .

„Óriási megtiszteltetésnek érzem, hogy én képviselhetem hazámat Londonban, pláne úgy, hogy ezzel történelmet is írok, hisz magyar női hegyikerékpáros még nem szerepelt soha olimpián! Különösen nagy dolog ez, hogy a mi sportágunk megduplázta a kvótái számát Peking óta, hisz ott csak Andris indult.  Én már nagyon várom, és mindent meg fogok tenni, hogy méltóképp viselhessem a nemzeti színű mezt és azt a lehető legelőkelőbb helyre hozzam be! Mountain bike sportágban nehezebb kijutni az olimpiára, mint ott jó eredményt elérni. Csupán 30 női induló lesz, én egy top 20-as helyezéssel maximálisan elégedett lennék, de titkon reménykedem abban, hogy meglepetést tudok okozni a nagyoknak egy ennél még szebb helyezéssel! A mezőny rendkívül kemény, csak a világ legjobbjai lesznek a rajtvonalnál, nem lesz egyszerű dolgom – de hát milyen legyen egy olimpia? Ha esélyt kéne latolgatni, én a nőknél egy francia, lengyel vagy kanadai aranyérmet várnék a Julie Bresset, Maja Wloszczowska, Catharine Pendrel trióból. A fiúknál nem lepődnék meg, ha Julien Absalon megszerezné 3. olimpiai aranyát, de ebbe igen csak bele fog szólni a svájci Nino Schurter illetve a regnáló világbajnok, cseh Jaroslav Kulhavy is. Én azt gondolom, hogy az ausztrálokkal, Dél-Afrikával, Ukrajnával nagy meccsben leszek a minél jobb helyezésért, illetve remélem, hogy én leszek az egyik legjobb fiatal, U23-as az egész mezőnyben, hisz mindössze négyen leszünk a fiatalabb korosztályból. Ilyenre talán még nem is volt példa, hogy ennyi U23-as versenyző induljon olimpián, hisz a mi sportágunkban inkább később van csúcson az ember, de büszke vagyok, hogy ez sikerült és második legfiatalabbként ott lehetek a mezőnyben. Nem gondolom, hogy ez előnyt jelent, hisz tapasztalatlanok vagyunk még, mindannyiunknak az első ötkarikás esemény lesz az életében, de ez nem azt jelenti, hogy ne tudnánk felvenni a versenyt az idősebbekkel, sőt, amint a kvótaszerzés is mutatja, bizonyítottunk mi már az elit mezőnyben, hogy ott a helyünk és számolni kell velünk is! Sajnos pénzhiány miatt nem vettünk részt tavaly a tesztversenyen és idén sem jutottunk ki a hivatalos edzésre, de videókat láttam a pályáról, illetve csapattársaim és külföldi barátaim elmeséléséből úgy tudom – és ez a videón is visszajön –, hogy rendkívül gyors pálya lesz, rövid, de meredek emelkedők és technikás, sok helyen épített, sziklakertes lefelék lesznek, pihenésre szinte semmi idő nem lesz. Az biztos, hogy egy nagyon kemény és intenzív verseny várható. Néző szempontból kiváló a pálya, mert egyrészt gyönyörű helyen fekszik, a Hadleigh Farm-on – igaz, nem túl közel a faluhoz –, másrészt jól belátható és könnyen megközelíthető minden pontja, hogy minél többször lássa az ember a versenyzőket egy körön belül is” – foglalta össze Benkó Barbara.

Parti András hegyikerékpáros
Születési idő és hely: 1982.09.18 Budapest
Magasság/testsúly: 174 cm/66 kg
Anyaegyesület: Trek SE
Jelenlegi egyesület: EuroOne Waberer’s Cube Pro MTB Team
Nevelő edző/edző: Molnár Dénes/Szöllőssy István
Eddigi eredményei: világkupa 30. hely (2012), világranglista 38. hely (2011), olimpiai 23. hely (2008), világbajnoki 47. hely (2008), Európa-bajnoki 24. hely (2011), 12-szeres magyar bajnok
Hobbi:  túrázás, korcsolyázás, horgászat

„Úgy gondolom, nagyon nagydolog, hogy a férfi és a női számban is ott leszünk Londonban, mivel egyre nehezebb már csak kvalifikálni is az ötkarikás játékokra. Magyarországon nem számítunk egy „sikersportágnak”, ennek megfelelően jóval kisebb a költségvetésünk, de mégis ketten lehetünk ott Barbival. Ez mindenképp siker! Pekingben 23. voltam, ami akkor óriási siker volt számomra, most az a célom, hogy ezt a helyezést megjavítsam. Célul a top 20-at lőttem be, de ez nagyon nehéz lesz, és kő kemény munkára van szükség ehhez. A top favoritoknak a svájciak, franciák, csehek számítanak. Itt már talán lesz egy kis rutinom, bár ilyen típusú rutint igazából nem lehet szerezni, mivel mégis csak négyévente van olimpia, és ez a világ legnagyobb sporteseménye. Minden sportoló erről álmodik! Itt sokkal nagyobb a feszültség, nem lehet semmihez se hasonlítani. Soha nem fogom elfelejteni, ahogy Pekingben szinte zizegett a levegő, olyan feszültség volt a rajtnál. Még sajnos nem jártunk a londoni pályán, de én már sok videót, képet néztem róla. Elég technikás, erősen épített pálya. Rengeteg sziklát építettek be a földbe, alapvetően most nem fák között fogunk versenyezni, mint általában, hanem néhány „füves dombon” a jobb közvetíthetőség miatt. Valószínűleg nagyon látványos lesz!” – mondta Parti András.

Vasvári Ferenc, MOB

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo