fbpx

Balatoni tekergés, sok kalanddal, másképp

Tekerés a Balaton-körön és a tanúhegyek között, vitorlázás a magyar tengeren, madárlesés a Kis-Balatonnál, wellnessezés Zalakaroson, csobbanás a Hévízi tóban, várlátogatás Sümegen, no és persze az utánozhatatlan hangulatú Tihany és Balatonfüred felfedezése – mindez finom falatokkal és ízletes borokkal megspékelve. Egyhetes lazulás hazánk első számú turisztikai régiójában, egy kicsit másképp, mint ahogy eddig megszoktuk.

Vannak, akik már többször körbebringázták a Balatont, mások egyszerűen csak többre vágynak annál, minthogy egy, két, esetleg három nap alatt teljesítsék a több mint 200 kilométeres távot. Ők a sportos kihívás helyett valami komplexebb élményre vágynak, amelynek fontos, de nem kizárólagos eleme a kerekezés. Nekik állított össze egy színes, egyhetes programot a Ride Hard csapata, amely egy úgynevezett study-tour keretében mutatja be hazánk és a környező országok – Szlovákia, Románia és Csehország – kerékpáros szakújságíróinak, hogy miért is érdemes nyári vakációnk célpontjául a balatoni régiót választani.

A kerékpáros turisták számos érdekes vidéket találnak kishazánkban, s mivel számuk hazai és európai viszonylatban is egyre növekszik, a Magyar Turisztikai Ügynökség elhatározta, hogy egy sorozat keretében bemutatja, melyek azok a régiók, amelyek egyedi, feledhetetlen élményt nyújthatnak nekik.

Pár hónapja a zalai dombok közti táj szépségeibe engedtek betekintést, most a kihagyhatatlan balatoni régió megismertetése következik. A túra természetesen nem is indulhat máshonnan, mint az északi-part talán legkedveltebb településéről, Balatonfüredről, amely nemcsak a szívproblémákkal küzdők számára nyújt megnyugvást, de kitűnő kiinduló állomás azoknak is, akik a Balaton-felvidéki dombokon kívánják megnövelni a pulzusszámukat. És ha már Füred, akkor nem szabad megfeledkezni az alig pár kilométerre fekvő Tihanyról sem, hiszen az apátsághoz való feltekerés is garantáltan maradandó élménnyel ajándékozza meg a bringás turistát.

Egy igazi balatoni nyaralás természetesen nem múlhat el egy frissítő csobbanás nélkül, de aki még nem próbálta ki, milyen a zsúfolt strandok helyett egy tó közepén ringatózó vitorlásról belevetnie magát a habokba, nos, az sürgősen pótolja ezt a hiányosságát! Egyáltalán, kóstoljon bele a vitorlázás élményébe, hogy megtudja, milyen is az, amikor a szél repíti a hajót, átcsap a fejünk fölött a boom, avagy hirtelen irányt kell váltani egy Kék Szalagon is indult vízi járgánnyal. És mindeközben arra is ráébredhetünk, talán nincs is szebb annál a látványnál, amikor a tó közepéről látjuk lebukni a Napot a Balaton-felvidéki dombok mögött.

De nemcsak a Tihanyi-félsziget nyújt változatos élményeket a két keréken tekergőknek, hanem  a páratlan a világosi kilátás is, hiszen ott érthetjük meg igazán, miért is nevezik a Balatont magyar tengernek. Érdemes akkor érkezni a régióba, amikor valamilyen komolyabb kerékpáros versenyt is rendeznek a környéken, mert akkor közelebbről tapasztalhatjuk meg, hogyan tekernek az igazi profik.

Kár lenne kihagyni a Balaton környéki kilátókat sem, hiszen egyrészt ezekhez feltekerni némi változatosságot jelent a lapos déli parthoz képest, másfelől mindegyikről más-más arcát mutatja Közép-Európa legnagyobb tava. No és persze érdemes egy kiruccanást tenni a „kistestvérhez” a Kis-Balatonhoz, ahol abba is betekintést nyerhetünk, hogyan élnek védett madaraink.  Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a Balatontól csak pár kilométerre található az Európa-szerte méltán híres Hévízi-tó, vagy a zalakarosi fürdő, amelyek számos betegség tüneteit enyhíthetik. Ha pedig még eltekerünk a sümegi várhoz, majd végigbringázunk a Káli-medencében a tanúhegyek között, egyszer csak azt vesszük észre, hogy már körbe is értük a nagy tavat, elrepült egy tartalmas hét, miközben rengeteg olyan élménnyel és kalanddal gazdagodtunk, amelyek után újult erővel, feltöltődve térhetünk vissza a dolgos hétköznapokba.

Az augusztus 13. és 18. között zajló nem mindennapi Balaton-kerülésről további képes élménybeszámolókkal jelentkezünk még…

RideHard.hu – Pósfai Gyula, Fotók: Kaiser Erika

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo