fbpx

Az utolsó összecsapás – Liege-Bastogne-Liege 2018 előzetes

A vasárnapi Liege-Bastogne-Liege által záróakkordjához érkezik az idei tavaszi egynapos klasszikus szezon. Még egyszer utoljára odateheti magát mindenki, aki csak szeretne emlékezeteset alkotni. A legnagyobb küzdelem mindazonáltal valószínűleg Alejandro Valverde (Movistar) és Julian Alaphilippe (Quick Step Floors) között várható majd.

Julian Alaphilippe és Alejandro Valverde 2015-ben

 

A Liege-Bastogne-Liege a legrégebbi alapítású az öt monumentális egynapos klasszikus közül. 1892-ben rendezték az elsőt, viszont a későbbi években – nem csupán a háborúk miatt – több verseny is elmaradt, így 2018-ban még “csak” a 104. alkalommal állnak Liege-ben rajthoz a kerékpárosok. Legtöbb győzelemmel Eddy Merckx bír (1969, 1971, 1972, 1973, 1975), a jelenlegi mezőnyből pedig a címvédő, Alejandro Valverde (Movistar) emelkedik ki messze az itteni teljesítményével, összesen négyszer tudott a versenyen diadalmaskodni (2006, 2008, 2015, 2017)

Bár a neve Liege-Bastogne-Liege, a 258,5 kilométeres út végállomása Ans-ban van.  Kevesebb emelkedővel kell a versenyzőknek megküzdeniük, mint az előző napokban, összesen tizeneggyel, ebből nyolc az utolsó 100 kilométeren belül található.

A verseny taktikailag egyik fontos emelkedője – noha a cél előtt 36 kilométerrel található és követi még két másik –  a Côte de La Redoute, az előző évtizedekben nagyrészt itt szokott olyan sikeres támadás kialakulni, melynek komoly hatása volt a verseny végeredményére is. Átlagban 8,4%-os meredekségű, helyenként azonban a 20%-ot is eléri. A mezőny nagyjából háromnegyed négy és negyed öt között ér majd ide.

Napjainkban inkább az utolsó emelkedőn, a Côte de Saint-Nicolas-n várható a mindent eldöntő támadás, ez 6 kilométerrel a cél előtt található és 7,6 százalékos meredekségű. Szokták az “Olasz Hegynek” is nevezni, ugyanis sok szicíliai származású él a környéken.

Mivel a verseny végét jövőre kissé módosítják majd a szervezők, Ans-ból átteszik Liege-be, méghozzá egy laposabb részre, így ez lesz az utolsó alkalom, hogy azon versenyzők között dől majd el az első hely sorsa, akik kifejezetten szeretik, ha felfelé visz az út. A verseny valamivel több, mint utolsó egy kilométerén ugyanis még egy kicsit emelkedik a szint.

 

Ha már említettük a szicíliaiakat, akkor Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) nevét érdemes először felhozni. Az idei Milano-Sanremo győztesének az elmúlt hetekben is, amely egynaposon csak részt vett, akadt mindig valami emlékezetes mozzanata, így aztán most se lenne meglepetés, ha ő lenne ennek a versenynek is a főszereplője.

Valamivel nagyobb esélye van azonban annak, hogy egy nagy párharc tanúi lehetünk majd a tavalyi győztes Alejandro Valverde  és legnagyobb riválisa, Julian Alaphilippe között. A francia kerekes a szerdai La Fleche Wallonne-on már megtörte a spanyol éveken át tartó egyeduralmát, könnyen lehet, hogy vasárnap is hasonló történik majd.

Az előző két ardenneki klasszikuson Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) is impozáns teljesítményt nyújtott: egy hete második, szerdán pedig negyedik lett. Aktívan részt vett mindkét esemény alakításában, nem érhetne senkit váratlanul, ha ez esetben neki jönne ki a lépés.

Az erősnek mutatkozó Lotto-Soudal versenyzői közül legutóbb Jelle Vanendert tűnt a leginkább meggyőzőnek, de továbbra sem érdemes Tim Wellensről sem megfeledkezni. Ugyancsak továbbra is érdemes odafigyelni Ion Izagirre-re (Bahrain-Merida), Jacob Fuglsangra (Astana), Michał Kwiatkowskira (Team Sky) vagy éppen Romain Bardet-re (Ag2R).

Rajt 10:10-kor, várható célba érkezés fél öt és negyed hat között.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo