fbpx

Az e-bike elterjedése jól követhető a Sea Otter Europe kiállításon

A következő európai Sea Otter rendezvény a spanyolországi Gironában kerül megrendezésre 2020 május 29. és 31. között. A csodálatos Costa Brava ad otthont a legújabb kerékpártechnika bemutatójának, megannyi érdekes bicajos kísérőprogrammal. Egyértelműen látszik, hogy az e-bike-ok fejlődése megállíthatatlan: a rendezvényre jelentkező kiállítók összetétele és a tervezett felhozatal legalábbis ezt mutatja.

Az e-kerékpárok elterjedése üdvözlendő, felpezsdíti a kerékpáripart és kereskedelmet, az általa biztosított új lehetőségeknek köszönhetően egyre többen ülnek e-bike-ra azok közül, akik nem szimpatizálnak a hagyományos kerékpárral. A Sea Otter Bike Show lelkes támogatója az e-bike népszerűsítésének, ennek megfelelően 2017-ben elindította az ú.n. Demo Bike programot. A rendezvény keretében minden résztvevő kipróbálhatja a motorrásegítés elvitathatatlan előnyeit, legyen az a mindennapi közlekedést elősegítő városi e-bike vagy a hobbikerékpározást célzó egyéb típus.

Három évvel a Demo Bike program beindítása után a kerékpáripar gyökeresen átalakulásának lehetünk tanúi. Ma már az elhivatott kerékpárosok sem legyintenek az e-kerékpárokra, sokan közülük ilyen bicajjal is rendelkeznek. A legújabb trendet az e-MTB és e-gravel kerékpárok jelentik, amelyek egyértelműen új lökést adnak a kerékpáriparnak. A jelek szerint az e-bike-ok fejlődése az elkövetkező években ezt az irányt követi, így a motorrásegítés már nemcsak a mindennapos közlekedésben lesz elengedhetetlen, hanem a kikapcsolódáshoz használt kerékpároknál is meghatározó szerepet kap.

A Sea Otter Demo Bike program is ehhez igazodva fejlődik. Az első évben még az összes akkor kapható kezdetleges e-MTB kerékpárot kipróbálhatta a nagyérdemű, a 2020-as gironai „Demo-n” viszont már csak a legérdekesebb, leginnovatívabb e-MTB újdonságok kapnak helyet. Mellettük ott lesznek a legfrissebb irányzatok, mint például az e-gravel és az e-road. Természetesen a városi mobilitást elősegítő kerékpárok sem maradhatnak ki a Demo Bike-ról, főképp hogy arányaiban az e-bike-ok közt még mindig ez a típus dominál. Érdemes megjegyezni, hogy számos nyugat-európai országban immár az eladott új kerékpárok nagyobb hányada motorrásegítéses, így fogalmazhatunk úgy is, hogy a városi e-bike kínálat az ipar egyik legfontosabb szegmense.

Mint ahogy a fenti trendáttekintésből látható, a kerékpár-kereskedelemben meghatározó szerepet töltenek be az e-bike típusok. Számos márkánál a kínálat több mint felét alkotják, és az értékesített darabszám tekintetében is felülmúlják a „manuális” modelleket. Ez löketet ad a további modelldiverzifikációnak, illetve arra készteti a gyártókat, hogy a szervizelésre és az értékesítői szakképzésre is hangsúlyt fektessenek. A vásárlók egyre igényesebbek, elvárásaik is magasabbak, jövőre sokan már a második vagy harmadik e-kerékpárt szerzik be.

A Sea Otter Europe 2020-ban nagyobb teret nyit az e-bike-ok számára, és ennek megfelelően minden eddiginél nagyobb számú és eltérő típusú e-kerékpár próbálható ki a Demo Bike keretében. A tesztpályák kialakítása is fejlődik, így Gironában már minden e-bike szegmens külön útvonalat kap, azaz a legújabb típusok „tudása” adekvát körülmények közt lesz megtapasztalható.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo