fbpx

AXA Foldable 600 lakat teszt: narancs ami nem ereszt

Nincsen olyan lakat ami vághatatlan, és nincsen olyan bringa ami lophatatlan. Ez örök érvényű szabály. Viszont nagyon sokat tehetünk a bringalopás megelőzése érdekében. Főleg, ha ismerjük a tolvajok észjárását. De sokat tehetünk ellene egy jó lakattal!

A bringatolvajok mindig a legkönnyebben lopható bringákat nézik ki maguknak, amin vagy nincsen lakat (bármennyire is hangzik furán, még ma is heti szinten látunk posztokat, hogy „csak egy percre ugrottam be”, vagy „zárt lépcsőházból vitték el”, stb.), vagy pedig olyan lakattal van ellátva, amit egy sima csípőfogóval is egy másodperc elvágni. És sajnos rengetegszer látunk ilyen ezer forint körüli borzalmakkal komoly kerékpárokat is lezárva….

Tehát ha a tolvaj meglát egy komolyabb lakatot a bringádon, akkor inkább továbbáll könnyebb áldozat után kutatva. Persze ha valaki pont a te gépedet nézte ki magának és nagyon meg akarja szerezni, akkor előbb-utóbb el is fogja érni a célját. Hiszen vághatatlan lakat nincsen, ahogy azt az Index-el közös videónkban be is bizonyítottuk.

Namármost itt ez az AXA Foldable 600, amin a narancs színű (fekete is kapható) szöveten belül egy neoprene huzatot is találunk, így ha véletlenül a vázhoz csapódik, akkor sincsen semmi probléma. Ezalatt 6 mm-es vastagságú edzett acél rudakból áll, melyek végén összekötő láncszemek találhatóak, hogy összehajtogatható legyen a 95 centiméteres hosszúságú lakat. Érdekessége, hogy maga az acél rúd vége hurok alakú, nem hajlított a “kampó”, így tovább nehezíti az elvágását, sőt a colstok lakatok leggyengébb pontját a forgáspontot is kiküszöböli! A közel egy méteres hossz elegendő ahhoz, hogy a vázat plusz egy kereket kilakatolj valamihez, ha az a valami nem egy villanyoszlop nyilván 🙂 . A zárszerkezete zárható (de szép mondat), vagyis egy kis fedéllel a kulcslyukat el tudod zárni, így nem megy bele a kosz és télen sem fagy bele a víz.

Saját 15 fokozatú biztonsági skálájukon 7-es értéket ért el, amit persze itt sem fogunk megtudni (mint ahogy a többi gyártónál sem), hogy mit jelent. Mindenesetre masszív darab, nem is könnyű (850 g), és létezik két nagyobb tesója is. A 800-as már 9-es fokozatú, az 1000-es pedig 11-es. Kapunk hozzá egy ötletes tartót is, amit gumírozott tépőzárral lehet a vázra felszerelni, de én ezeket nem szeretem használni, így mindig a hátizsákban, futárzsákban hordoztam. Vékonyabb testalkatúak derékra is tehetik.

Nem baj, ha a bringa színéhez is passzol 🙂

Szerencsére a tesztidőszak alatt senki sem akarta ellopni a bringáimat, vagy az is lehet, hogy csak nem mert nekiállni 🙂 . Sima zsebben elférő szerszámokkal biztosan nem fogod elvágni, ahogyan a kis kézi fűrész sem fogja fogni. Okosan megoldották, hogy a sárga szövetburkolatot nem tudod felhúzni, így ez is plusz nehezítés. Az ára kicsivel 20.000 forint alatt marad, ami nem kevés és sajnos sokan ennek töredékét sem szánják egy rendes modellre, de úgy gondolom, akinek fontos a bringája, annak megéri beruházni rá. Van egy mondás, hogy a kerékpárod árának 10 %-ért vegyél lakatot, de ez szerintem hülyeség. Lehet, hogy csak 20.000 forintot ér a városi csótányod, de ha azzal jársz napi szinten dolgozni, akkor nem esne jól ha reggelre hűlt helye maradna, vagy éppen nem várna a munkahelyed előtti tárolóban délután.

Forgalmazó: Velostar Kft.
Elérhetőség: http://webshop.velostar.hu/termek/zar-hajtogatos-6-5x950mm-57660016

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo