fbpx

Annyira Más Bringaboltok: az ebike-ok és a rekumbensek specialistái

Ha azt mondom AMBringa, a gyakorlott biciklisek jórészének nem kell bemutatni az Annyira Más Bringaboltot: automatikusan a fekvőbringákra gondolnak. Azt talán kevesebben tudják, hogy ők voltak az első bringabolt 2008-ban, amelyik pedelec rendszerű (tehát csak tekeréskor besegítő) elektromos bringákat árult itthon, sőt ők voltak az európai Go-Pedelec projekt hazai szakmai partnerei. A 2019-ben nagyobb üzlethelyiségbe költöztetett második boltjukat már kifejezetten az ebike boomra fókuszálva nyitották Budapesten, a hegyek lábánál a XII. kerületben. Ide kalauzolunk most, ha érdekelnek az elektromos bringák!

A Déli pályaudvar közelében, az Orbán-hegy és a Sváb-hegy találkozásánál található Tamási Áron utca ideális hely egy ebike boltnak: bőven van szintkülönbség ahhoz, hogy egy elektromos bringa elemében érezhesse magát, részben ezért is választotta a helyszínt az AMBringa csapata, hogy megnyissa második üzletét a budakalászi “törzsbolt” mellé. Az AMbringa újító volt abban is, hogy kezdettől fogva kipróbálási lehetőséget kínáltak a bringáikhoz. A 2007-es nyitáskor még igazi kuriózumnak számító fekvőkerékpárokat nem is lehetett volna eladni “menettapasztalat” nélkül, de hasonló a helyzet az elektromos rásegítéses bringákkal is. Ahogy Budakalászon az Omszki-tó környéke ideális a fekvőbringa tesztelésre, úgy a Budai-hegyekben ebike nyergében érzi magát elemében a lehetséges vevő, akár egy elektromos trekking, akár egy elektromos mountain bike a kiszemelt bicikli. Itt mindenféle elektromos kerékpárt autentikus környezetben próbálhatunk ki, ami “annyira más”, mintha csak egy sík úton vagy egy parkolóban mennénk egy kört ezekkel a bringákkal…

Az Annyira Más Bringabolt a megtestesült “örömbringa-projekt”, alapítója Murlasits Attila, egy sikeres elektronikai vállalat vezetését követően döntött úgy 14 évvel ezelőtt, hogy a jövőben a hobbija lesz a munkája: a komfortos kerékpározás hazai elterjesztésének missziója. A kényelembajnok fekvőkerékpárok mellé ezért már az első években bekerültek az Ambringa választékába az emelkedők leküzdhetőségét jelentősen megkönnyítő elektromos rásegítéses rendszerek is. Attila és kollégái már a kezdetektől igyekeztek kipróbálni az Európában kapható modellek szinte mindegyikét, több száz elektromos és fekvő modellt, hogy a téma szakértőjévé válhassanak. Ebből született az a szakmai blog és tudástár, amiből érdemes kiindulni, ha az elektromos bringák között akarunk eligazodni. Elsőként érdemes végigolvasni az ingyenesen letölthető közel 150 oldalas Elektromos kerékpárok nagykönyvét, ebben minden kérdésre választ kap az érdeklődő az ebike-okkal kapcsolatban. Az AMBringa az elmúlt közel másfél évtizedben igazi családi vállalkozássá fejlődött, az alapító fia Murlasits Norbert gyerekkorától belenőtt a bringamániába és a “bicikliboltosságba”. A műszaki egyetemen szerzett diploma, majd több mint 10 év gyakorlat után mára ő vezeti a Tamási Áron utcai üzletet és nem kevéssé megszállott bringás: egy Bulls Sonic e-monti nyergében csapatja a közeli hegyekben…

Ha elolvastuk az “ebike-bibliát” már csak a bőség zavarával kell megküzdenünk: az elmúlt öt év a bringaiparban az ebike forradalma volt, minden gyártó fókusza az elektromos fejlesztésekre szegeződött és rengeteg új szereplő is belépett a piacra, ami azt eredményezte, hogy soha nem látott választék van a pedelec piacon, amiből ember legyen a talpán, aki önállóan választani tud. Ezt felismerve alkotta meg az AMBringa csapata  az Ebike4you pedelec ajánlótamely 5 egyszerű kérdés megválaszolását követően személyre szabottan, az igényeinkre alapozva segít a megfelelő ebike megtalálásában. A konkrét ebike javaslatokon kívül az Ebike4you az általunk kiválasztott paraméterek alapján kikalkulálja számunkra azt is, hogy minimálisan mekkora kapacitású akkumulátorra van szükségünk. Ez az információ még azoknak is hasznos, akik esetleg valamiért nem az Ambringa kínálatából választanak. 

A kínálatukra mindenesetre biztos nem lehet panasz! Független pedelec szakboltként az Annyira Más Bringabolt közel 500 féle ebike-ot kínál, melyből kb. 100 féle folyamatosan raktáron van. Bőven van tehát miből választani! Minden igényre tudnak javasolni megfelelő ebike-ot, az olcsóbb pedálfordulatos e-bicikliktől a kifinomultabb nyomatékérzékelős elektromos bringákig, sőt a pedelec fekvőkig, tandemekig. Ársávban is széles a kínálatuk, a modellek többsége 300 ezer és 1,5 millió forint között van, ugyanakkor vásároltak már tőlük 4 millió forint feletti, igazán különleges  elektromos bringát is!

Specialista forgalmazóként csak olyan márkákból tartanak széles választékot, melyek bizonyítottak náluk és a vevőiknek: az Apache, Bulls, Gepida, Giant, KTM, Liv, Pegasus, Zemo, Specialized, Azub márkákból mindenki tud választani, akik a legkomfortosabb formáját keresik a kerékpározásnak. A bringamárkák közül az Apache, a Bulls, a Pegasus és a Zemo elsősorban náluk kapható itthon. A kínálatot úgy alakították ki, hogy a megfizethető árú elektromos bringákból komoly választék legyen, ezért forgalmazzák például a cseh piacvezető Apache modelljeit, melyből már 400 000 Ft környékén is komoly választékot találunk, ha városi, trekking, túra használatra keresünk pedelecet. De kapható elektromos monti is már 500 000 Ft környékén a márka kínálatában. Egy másik általuk forgalmazott, rendkívül innovatív márka a Németországban igencsak elterjedt és kedvelt Bulls is kiváló ár-érték arányával tűnik ki az európai kínálatból. A szintén német Pegasus modelljei pedig a túra és városi ebike felhasználók körében kedvelt választás.

Azoknak, akik ragaszkodnak a saját, jól megszokott bringájukhoz, vagy szeretnék minimalizálni a költségeket, számukra a komplett elektromos kerékpárok mellett elektromos átépítő készleteket is forgalmaznak és szerelnek be, melyekkel meglévő kerékpárt lehet átalakítani pedelecnek, így már 300.000 Ft alatt is lehet elektromos bringánk az Apache beépíthető szettje segítségével.

A pedelec bringák az elektromos motornak és rendszernek köszönhetően műszakilag jóval összetettebbek, mint a hagyományos kerékpárok, ezért a szerviz igényük is jóval magasabb szintet követel meg. Az AMBringa csapata lépést tart a villám tempójú technikai fejlődéssel az ebike iparban: pedelec tanfolyamokon évente továbbképzett szerelő és tanácsadó kollégáik igazi szakértői a területnek. Sokféle elektromos rendszerhez rendelkeznek diagnosztikai eszközökkel (pl. Bosch, Shimano Steps, Giant, Brose). Jól felszerelt szervizükben minőségi Parktool szerszámokkal dolgoznak a szerelőik, akik maguk is megszállott bringások és gyakorlatban is rendszeresen használnak pedelec bringákat. Ez a szervizháttér komoly biztonságot jelent, ha új bringát vennél náluk, de érdemes felkeresni őket, ha használt ebike-ot vásárolnál vagy adnál el. Bosch akku kapacitás tesztelőjükkel például be tudják mérni a használt Bosch akksikat, melynek a hivatalos mérési jegyzőkönyve nagyban megkönnyíti a használt kerékpár adásvételét.

Pedelec és fekvő bringákhoz sokféle speciális kiegészítőt, cserealkatrészt kínálnak mint pl. gps nyomkövető, pedelec lámpák, gyorscsatlakozós Monkeylink termékek, akkuhuzatok, ami más boltokban ritkán fellelhető. A kiválasztott bringákat a vevő igényeinek megfelelően segítenek testreszabni, elsőként egy megfelelő nyereggel, melyben segít a Selle Royal mérőeszköze. Erre ráülve pontosan megkapjuk az alfelünk azon méreteit, melyet a bringázási stílusunkkal kombinálva meghatározható a megfelelő nyereg, ami hosszú távon kényelmes marad. Sőt, erre még visszavásárlási garanciát is adnak! A bringák másik kényes pontja az irányítás: a megfelelő stucni, kormány és markolat kiválasztásával időnként még kényelmesebbé tehetjük a bringát, mint a gyári setup. Ehhez segít egy megfelelő XLC kormány vagy stucni vagy egy Ergon komfort markolat. Ha túrázásra vagy bevásárlásra használjuk a bringát, hasznos lehet egy jó kosár vagy táska a Klickfix vagy a Northwind kínálatából.

A bringás biztonsága szempontjából a legfontosabb a megfelelő sisak, hiszen egy e-bike nyergében gyakran az átlagbringás is jóval nagyobb átlagsebességgel teker, mint egy hagyományossal. Az AMBringa a Casco sisakjait ajánlja, mint a legbiztonságosabb sisakmárkák egyikét. A közlekedés biztonságát ebike specifikus világítással, míg a bringa biztonságát az Abus és Kryptonite lakatokkal és zárakkal fokozhatjuk. Az SKS pumpái, kiegészítői, szerszámai pedig akkor segítenek, ha útközben technikai gondunk akadna.

Ha tehát pedelec kerékpárt keresel, keresd fel az AMBringa kerékpár üzleteinek egyikét: vagy a XII. kerületben a Tamási Áron u. 64. szám alattit, vagy a budakalászi üzletüket az Omszki-tó mellett! Mindkét boltban szakmai tanácsokkal és a közelben lévő emelkedőkön személyes próbával várnak!

 

 

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo