fbpx

Állandó szemüveg sportoláshoz is: a Rudy Project Intuition tesztje

A Bikemagon általában sportszemüvegekről írunk, pedig sok bringás használja sportoláshoz állandó szemüvegét. Létezik olyan szemüveg, ami egyszerre kielégít minden funkciót? A Rudy Project Intuition modellt tesztelve erre kerestem a választ.

Rudy Project Intuition szemüveg teszt

Rudy Project Intuition szemüveg teszt

Korábban már megelégedéssel használtam, használok hétköznapi szemüvegként egy dioptriás Rudy Project Ultimatum modellt, ami egy végtelenül egyszerű keret, dioptriás lencsével. Távolra jól látó szemüvegesként bringázáshoz általában normál (nem dioptriás) sportszemüvegeket veszek fel, és különösebben nem éreztem szükségét egy dioptriás sportszemüvegnek, most sem nagyon vágyom rá.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Fotó: Vanik Zoltán

A Rudy Project Intuition-re úgy esett a választás, hogy szerettem volna nyárra egy sportos állandó szemüveget, fényre sötétedő lencsével. Aztán a hazai forgalmazóval megbeszéltük, csináljunk egy tesztet, hogy kipróbálom “rendes” bringázás közben is. Vagyis ez most nem olyan teszt, amikor egy adott terméket pontosan a rendeltetésének megfelelően használunk, hanem kicsit többre is.

A Rudy Project alapvetően sportszemüvegekkel kezdte az ipart három évtizede, de az elsők között volt, akik alternatívákat kínáltak szemüveges sportolóknak. Lévén manapság már minden harmadik embernek látáskorrekcióra lenne szüksége, jelentős piacot képviselnek a dioptriás sportszemüvegek. Napjainkban a Rudy Project-nél találkozhatunk a legtöbb-féle megoldással.

Minden szinten van alternatíva: az ImpactRX2 széria jelenti a csúcsot, ezek nem olcsók, viszont mindent tudnak, optikailag maximálisan tiszta, prizmakompenzált (széles periféria!), törhetetlen, fényre sötétedő dioptriás lencsék ezek, több színben, akár polarizált verzióban is! A „félmegoldás” – cseppet sem a szó negatív értelmében – az RX Direct Clip, melynek esetében nem egy újabb „üveg” kerül a szemüveg színezett lencséje mögé, hanem maga a lencse „cserélődik” a keretben. Szemüvegedhez csak egy speciális dioptriázható félkeret-damilos lencse clipet kell vásárolnod, amibe belecsiszolja az optikus az általad választott, akár fényre sötétedő lencséket. A dioptriatartománya nagyon széles, +/-8 között lehet belecsiszolni. A Rudy Project hosszú évek óta kínál egy olyan alternatívát is, amikor a hagyományos sportszemüveg egy plusz kerettel egészül ki, amibe a – bármilyen – dioptriás lencsét csiszolják.

rudy_project_intuition_3

Az Intuition nem tartozik a fenti csoportokba, itt egy hagyományos – utcai – keretről van szó, ami az optikusok szempontjából sokkal kevésbé „bonyolult” forma. Szaknyelven úgy mondják, hogy a bázisgörbülete (4-es) lehetővé teszi, hogy széles dioptriatartományban csiszolható bele lencse, ráadásul két keretméret is elérhető. Gyakorlatilag mi választhatjuk meg, hogy milyen minőségű, milyen extrákkal felvértezett, milyen márkájú lencsét kérünk hozzá, ezt megtehetjük a Rudy Project mintaboltban is, ha a legjobb megoldást szeretnénk.

rudy_project_intuition_2

Ami viszont megkülönbözteti a Rudy Project Intuition-t a legtöbb utcai szemüvegtől, a sportos kiegészítők tárháza. Itt cserélhető gumiborítás van a szárakon és cserélhető gumi orrnyergek. Ráadásul a dobozban különböző színű alkatrészek vannak, sőt, különböző mélységű orrnyerget választhatunk, így optimális távolságra lesz a lencse a szemünktől. Ez nagyon fontos szempont lehet vásárlásnál, a cég filozófiája szerint sem létezik univerzális szemüveg, mindenkinek a fejszerkezetének megfelelően kell testre szabni a keretet.

rudy_project_intuition_4

A technikai paraméterek szempontjából egy ultrakönnyű grilamid keretről van szó, arcra alakítható és gumírozott szárvégekkel, s a már említett két méretben elérhető orrgumikkal. Különböző színű, matt, fényes, enyhén átlátszó modellek közül is válogathatunk. Dioptriázhatósági tartomány:-5.00 – +4.00. „Száraz tömege” mindössze 23 gramm, aminek köszönhetően én úgy is nagyon könnyűnek érzem, hogy nem a legdrágább szuperkönnyű lencsét választottam, hanem a kedvező árú könnyített műanyag fényre sötétedős változatot. Elegáns keménytokkal, törlőkendővel, két különböző méretű orrnyereggel, egy színes és egy fekete orrgumi+szárgumi szettel kapjuk kézhez az Intuition-t.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Fotó: Vanik Zoltán

„Menet közben”: Egy dioptriás szemüvegnél az egyik legfontosabb dolog, hogy pontosan legyen becsiszolva a lencse. Nálam ez azért is fontos, mert hiába alacsony a dioptria, a jobb szememen cylinder korrekció is van. Ebből a szempontból a Rudy Project bemutatótermében tökéletes munkát végeztek, nem érzek semmi különbséget ha váltogatom az Ultimatumot és az Intuition-t, s persze tökéletesen látok.

Szintén fontos elvárásom, hogy tartós legyen a lencse, rengetegszer adok alkalmat rá, hogy karcolódjon, és a silány lencsékkel ez meg is történik. Nos, ezen a téren is elégedett vagyok, megfelelőt segítettek választani. A fényre sötétedő tulajdonság is hasznosnak bizonyult, tulajdonképpen nem is tudok mit írni róla, mert mindig optimális a fényáteresztő képessége, eszembe sem jutott figyelni erre…

Magával a komplett szemüveggel kapcsolatban már említettem, hogy nagyon könnyű, még a nem végletekig könnyített lencsével is. Sportos – illetve inkább aktív – használat közben ez nagyon fontos, hiszen minél nehezebb egy szemüveg, annál könnyebben elmozdul. És akár a bringával döngetünk éppen lefelé, akár egy hajón babrálunk a kötelekkel, vagy éppen két teli diszperzites vödörrel bűvészkedünk az építkezésen, akadnak szituációk, amikor foglalt a kezünk, nehéz lenne megigazítani. A gumiborítással ellátott, archoz hajlítható szárvégek is hozzájárulnak ahhoz, hogy az Intuition ne mozduljon el az arcunkon.

A gyakorlatban a fenti kombináció nálam bizonyított, két szélsőséges példát említenék. Próbáltam az Intuition-t rázós lejtmenetben, nagyon minimálisan lecsúszott az orromon, de nem annyira, hogy már zavarta volna a keret teteje a látást. Nagyjából annyira, mint a jó közepes sportszemüvegek. Azért ez egy alapjában véve utcai modelltől elég jó eredmény. A másik példa egy összehasonlítás hétköznapi szemüveggel. Volt már úgy, hogy kánikulában, befülledt fürdőszobában vettem fel különböző “jógapozíciókat” lábborotválás közben, ilyenkor egy átlagos szemüveg (az Ultimatum is) konkrétan majdnem leesett a fejemről. Az Intuition majdnem pontosan a helyén maradt.

rudy_project_intuition_8

Ami egy funkcionális sportszemüveghez képest gyengesége, az nyilván a perifériás látómező. A keret határt szab a látómezőnknek, bringázás közben ez például gyors hátranézésnél lehet zavaró. Nyilván az is hátrány, hogy nem cserélhetjük a különböző tulajdonságú lencséket, bár ha fényre sötétedőt választunk, ez a hiányosság eszünkbe sem fog jutni. Az utcai szemüvegekhez képest egyeseknek hátrányt jelenthet, hogy ez nem egy 200 000 Ft-os divatmodell, ez mondjuk engem távolról sem zavart.

A végkövetkeztetés maximálisan jó. Őszintén el tudnám képzelni egyetlen szemüvegként is, így az adott lencsével kiadott 80 000 Ft-os fogyasztói ár kimondottan kedvezőnek mondható. Amióta megvan, több bringás megmozduláshoz ezt használom bringás szemüveg helyett is. Hétköznapi viseletként pedig a hozzám közel állók azt mondják, jól áll, remélem nem vernek át…

Bővebb információk:

Ár: 34 900 Ft

A Rudy Project honlapon: http://webshop.rudyproject.hu/?id=dd5308b15c714c319042b9653570f667&p=termeklap&tkod=2307

2 év garanciával: http://webshop.rudyproject.hu/index.php?id=dd5308b15c714c319042b9653570f667&p=statikus&name=garancia

Felhasznált anyagokról tudj meg többet: http://webshop.rudyproject.hu/index.php?id=dd5308b15c714c319042b9653570f667&p=statikus&name=alapanyagok

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo