fbpx

Alejandro Valverde visszatéréséről beszél

Alejandro Valverde vitathatatlanul a közelmúlt egyik legszínesebb egyénisége volt a profi országúti kerékpározásban, s 20 hónapos kényszerpihenő után idén visszatér a játékba. Erről nyilatkozott a csapata, a Movistar prezentációját követően.

Valverdét még a 2006-ban kirobbant Operación Puerto doppingbotrányban való érintettsége miatt tiltották el. Bár doppingteszten sosem bukott, sosem produkált megkérdőjelezhető mintát, az olasz olimpiai bizottság egy tesztmintáját felhasználva bebizonyította, hogy a Fuentes doktor vérbankjában lefoglalt, doppingolás céljából tárolt vértasakok között volt, amelyik az ő vérét tartalmazta. A hosszú pereskedésre végül a lausanne-i Nemzetközi Sport Döntőbíróság tett pontot, Valverdét elmarasztaló ítélettel.

Alejandro Valverde Movistar színekben

A 31 éves spanyol sztár ennek ellenére szinte semmit nem veszített népszerűségéből, szurkolói alig várják, mire lesz képes a kihagyás – ugyanakkor kemény edzésekkel eltöltött két év – után a Movistar csapatában. A murciai a következőket nyilatkozta saját elvárásaival kapcsolatban:

„A múlt történéseiről mindig elmondtam, amit gondoltam, most csak a jövőbe akarok tekinteni. Nagyon élveztem minden percét a pályafutásomnak, aminek most újabb szakasza kezdődik, egy újabb házassággal. A Movistartól megkaptam a lehetőséget, hogy újrakezdjem a legmagasabb szinten, és remélem ebben sok örömünk lesz.

Alejandro Valverde Movistar színekben

Ausztráliában kezdem a versenyzést, minden rendben, nyugodt vagyok abban az értelemben, hogy azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek. Rég vártam már, a mezőnybe tartozom, nem aggódom emiatt. Jó lenne már a Tour Down Underen nyerni, de annak ellenére, hogy 18 hónapig keményen dologztam, versenyezni nem indulhattam. Tehát jó formában érzem magam, de majd apránként kiderül, hogy ugyanaz az Alejandro vagyok-e, aki korábban. Nem lesz bennem megszállott győzni akarás, inkább óvatosan, nyomás nélkül versenyzek majd.

Fizikálisan fáradtabb vagyok, nagyon keményen edzettem, még a versenyzést is próbáltam szimulálni. Bizonyos referenciaidők ugyanolyanok, mint a korábbi években, nem hanyatlott a formám. Van bennem egy egészséges félelem, hogy megy majd élesben, a versenyeken. Ha hiányzik még valami, Ausztráliában megpróbálom visszahozni.

Alejandro Valverde Movistar színekben

Egy ilyen szünet közben észreveszel olyan dolgokat, amiket nem veszel észre, miközben versenyzel, és ezekből sokat lehet tanulni, és építkezni mentálisan, rájössz olyan dolgokra, melyekre korábban sosem. Leginkább a családommal töltött időt élveztem, sokat lehettem a fiaimmal, jártunk a strandra, ilyenre nem volt példa versenyszezonban, amikor csak az utazásokról szól az élet. Ez volt a legjobb az egészben. Fájt, hogy nem űzhetem a szeretett sportágam, nem végezhetem a munkám, de örültem, hogy cserébe a családommal és a barátaimmal lehettem.

A szezonban a legfontosabb célom, hogy visszatérjek és magamra találjak. A Tour de France a legfontosabb, de sok más nagyon nagy verseny van, mint például a klasszikusok, az Olimpia, a világbajnokság. Mindegy, mennyire fekszik nekem a pálya, szeretnék menni az Olimpiára, olimpiai bajnoknak lenni nagyon nagy dolog, de vannak más célok is. A Touron a győzelem a cél, annak ellenére, hogy sok időfutam lesz. A hosszú kronók nem fekszenek nekem, de most sokat edzettem erre, meglátjuk, mi lesz versenyen, mert az más ritmus.

Alejandro Valverde Movistar színekben

Alejandro Valverde Movistar színekben

Az ardenneki klasszikusokat is nagyon szeretem, fontos versenyek, küzdeni fogok a győzelemért, szeretnék főszerepet játszani. Amit Gilbert művelt 2011-ben, az alapján nehéz lesz megverni, de ez a kihívás. Nagy ellenfél lesz, ami nagyon motivál. Szintén komoly szerepet játszhat majd Sagan is, aki folyamatosan fejlődik.”

Alejandro Valverde legfőbb sikerei:

UCI ProTour összetett győztes (2006, 2008)

3 szakasz, Tour de France

La Flèche Wallonne (2006)

Liège-Bastogne-Liège (2006, 2008)

Critérium du Dauphiné Libéré (2008, 2009)

Clásica de San Sebastián (2008)

Spanyol országúti-bajnok (2008)

Vuelta a España győztese (2009)

Kétszeres vb-ezüstérmes (2003, 2005), bronzérmes (2006)

forrás, fotók: Movistar-sajtó

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo