fbpx

Akik nagyon nem akarták abbahagyni: Vinokurov és Freire

Úgy tűnik jövőre két ikonikus figurával lesz szegényebb a profi kerékpáros mezőny, de azért szükséges még mindig hozzátenni „úgy tűnik” mert pont arról a két bringásról van szó, akik az utóbbi két évben már többször is kijelentették, hogy befejezik. A háromszoros világbajnok spanyol Oscar Freiréről és a pályafutását hihetetlen teljesítménnyel, olimpiai bajnoki címmel megkoronázó kazah Alexander Vinokurovról van szó.

Freire, aki 1999-ben, 2001-ben és 2004-ben nyert világbajnokságot, háromszor nyerte meg a Milano San Remo klasszikust, volt a Tour de France legjobb sprintere és emellett még számtalan szakaszgyőzelmet szerzett körversenyeken, valamint aratott klasszikus sikereket, 36 évesen döntött úgy, hogy végleg szögre akasztja a bringás cipőt.

Freire a Svájci Körversenyen (Fotó: Vass László)

Az idei világbajnokság előtt már kijelentette, hogy csak akkor folytatja jövőre, ha ő nyer, mert a szivárványszínű trikóban még végigteker egy szezont, egyébként nem (nyilván ebben a racionális döntésben a szerződési lehetőségek is szerepet játszottak, a pletykák szerint még a világranglista első Rodriguezt sem kecsegtették nagyobb anyagi megbecsüléssel a jövő évre). Ezután komoly ajánlatot kapott még a baszk Euskaltel csapatánál, előrevetítve akár azt is, hogy nem kell teljes szezont végigversenyeznie, és később sportvezetőként alkalmaznák, de nem jött létre szerződés, Freire befejezte.

Vino az idei Tour de France-on (Fotó: Vass László)

A 39 éves Vinokurov, a klasszikus all-rounder bringás, aki háromheteseken, klasszikusokon, sőt, még időfutamokon is villogott hosszú és eredményes pályafutása során, az utóbbi években már többször is abba akarta hagyni, de mégsem vitte rá a lélek. Eltiltása utáni visszatérését követően egy sikeres 2010-es szezon után 2011-ben nem ment a szekér, idén már csak azért állt csatasorba, hogy világranglista pontjaival hozzájáruljon csapata bennmaradásához a WorldTourban.

Jövőre már nem a mezőnyből dirigálja a csapattársakat (Fotó: Vass László)

Most véglegesnek tűnik a döntés, de Kazahsztán nemzeti hőse természetesen továbbra is a reflektorfényben marad. Búcsúzóul egy kritérium-győzelemmel gálázott Monacóban a hétvégén, ezután pedig úgy nyilatkozott, hogy a többek között Nibalival, Fuglsanggal és Guardinival is megerősített Asztana csapatában sportvezetőként tevékenykedik majd, és akár a jövő évi Tour de France-on is láthatjuk majd, de már a kísérőautóban.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo