fbpx

A WADA is helybenhagyta az USADA ítéleteit Armstrong ügyében

A WADA (Antidopping Világszervezet) ahogy helyben hagyta Lance Armstrong trónfosztását és eltiltását, úgy nem fellebbez szigorúbb ítéletért Lausanne-ban az ügyében tanúskodó és saját korábbi doppingvétségeikről is valló csapattársak esetében sem.

A WADA szerint a szabálykönyv is támogatja, hogy amikor a versenyzők együttműködnek a hatóságokkal hasonló helyzetben, csökkentett büntetést kapjanak.  Az indoklásban elhangzik egy mondat, ami jól jellemzi a helyzetet: „Ösztönöznünk kell a sportolókat, hogy információkkal szolgáljanak.”

Itt érdemes megjegyezni még az USADA nyomozással kapcsolatban, hogy Travis Tygart elnök szerint Lance Armstrong is csak két Tour de France győzelmét veszítette volna el, amennyiben együttműködik a hatósággal.

Arsmtrong azonban a hallgatást választotta, de csapattársaik tanúvallomásai alapján megállapítást nyert, hogy a texasi – aki egyébként a U. S. Postal résztulajdonosa is volt – nem csak fogyasztóként került kapcsolatba a doppinggal, de terjesztette és csempészte is a tiltott teljesítményfokozó szereket, és ösztönözte, sőt, kényszerítette csapattársait a doppingolásra.

A U. S. Postal stábjából egyébként Johan Bruyneel csapatvezető, Pepe Martin edző és Pedro Celaya csapatorvos is számíthat további bírósági meghallgatásokra még idén, és szintén életre szóló eltiltásra számíthatnak a sport területén. Az ügy köztörvényes úton való folytatása is valószínű.

A hat korábbi U. S. Postal versenyző közül George Hincapie és Michael Barry idén jelentette be visszavonulását, David Zabriskie, Tom Danielson és Christian Vandevelde továbbra is a Garmin csapatában versenyez jövőre, Levi Leipheimerrel szerződést bontott az Omega Pharma-Quick Step.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo