fbpx

2018-as Shimano országúti újdonságok

A Shimano montis újdonságairól már beszámoltunk nektek, most pedig jöjjenek az aszfaltos hírek!

Lehet fórumokon vitázgatni, hogy SRAM-Shimano-Campagnolo, de ha azt mondjuk, hogy a Shimano MINDENT vitt az idei évben, akkor nem járunk messze az igazságtól. Froome Tour-Vuelta dupla, Dumoulin Giro-győzelem, Sagan VB cím, a Sunweb csapat pedig letarolta a bergeni világbajnokságot, hiszen megnyerték a férfi és női csapat időfutamot, Dumoulin pedig behúzta Froome elől az egyenkénti időfutamot. A képen Michael Matthews “Tour-zöld trikó színű” Giant Propel-je látható az új Dura Ace Di2 szettel, hidrós tárcsafékekke és aero Dura Ace karbon kerekekkel.

A másik csoda pedig a szintén „villany” Dura Ace szettes Giant TCR Advanced ami nem véleltlenül öltözött „Túró Rudi” dizájnba. Warren Barguil ennek a nyergében lett „legjobb hegyimenő” a Tour de France-on. Úgy látszik idénre a Sunweb nagyon összerakta a csapatot!

A képen látható Scott Addict RC Simon Yates gépe, aki a Párizs-Nizzán és a romandiai körversenyen is szakaszt tudott nyerni, de a kerékpározás nagykönyvébe a Tour de France összetett 7. helyével írta be magát. Ugyanis ő lett a „fehér trikós”, azaz a legjobb 26 év alatti versenyző. A Yates-tesók a Vueltára “tükör” festésű fekete-fehér bringákat kaptak.

Végül de nem utolsó sorban íme Arnaud Démare Lapierre Xelius SL-je amin nem csak a Dura Ace Di2 szett feltűnő, hanem a magas falú karbon C75 kerekek is. A FDJ csapat PRO kiegészítőkkel megy, ami szintén a Shimano tulajdona és fejlesztése, és a stucni/kormány kombó a Di2 kábelekkel is kompatibilis. Egyébként egy kedvezőbb árú 105-össel szerelt Xelius SL-t már mi is teszteltünk!

Ugyan a mechanikus Dura Ace szettel már idén tavasszal mentünk, de a Di2 szett, főleg a tárcsafékekkel kombinálva még váratott magára. Szerencsére a Eurobike Media Days-en ezt is kipipálhattuk, hamarosan be is számolunk róla! Van viszont még egy fejlesztés, amiről eddig csak képeket láttunk, ami nem más, mint a wattmérővel ellátott Dura Ace hajtómű. A jobb és a bal kar egyaránt tartalmaz mérőegységet, melyek Bluetooth adatkapcsolattal közvetítik az adatokat. 2 %-os mérési pontossággal rendelkeznek és még a szoftverfrissítést is vezeték mentesen lehet megtenni. Szó se róla, jól néz ki. Reméljük hamarosan tesztelni is tudjuk.

Az új Ultegra szett iszonyatosan ütős lett, de a hidraulikus fékváltókarok szállítása valószínűleg csúszhatott, ugyanis a kiállításon láttuk először tesztbringákon, eddig minden új Ultegrás gépünkön más karok voltak. Szerencsére filigrának maradtak a karok a fékolaj tartály ellenére is, bár megosztja a bringásokat, hogy melyik a jobb.

A szérián kívüli hajtóművek finoman szólva nem a legszebbek szoktak lenni, éppen azért, hogy vágyjál egy „igazi” 105 vagy Ultegra karra. Itt viszont nagyot ugrottak a tervezőmérnökök, mert az FC-RS510-es hajtókar tényleg nagyon szépre sikerül, egy az egyben az új Dura Ace/Ultegra formavilágát vitte magával. Persze nem a Shimano standon kaptuk lencsevégre, hanem a Scott-nál, már kész bringára szerelve.

A megújult kinézetű cipők között az RT4W kifejezetten női modell, de még nem SPD-SL stoplit fogad, hanem „montis” SPD-t, így inkább a fitnesz bringások, vagy az országúton túrázók a célközönsége. Azért az 5-ös merevségi indexű talpa alkalmas a sportos tekerésekhez, kinézete pedig akár a klasszikus bringákkal is harmonizál.

A kétféle színben is kapható és természetesen férfi verzióban is létező RP5-ös már sokkal komolyabb országúti cipő, karbonszállal erősített talppal, Boa L6-os tekerőgombbal illetve varrás nélküli felsőrésszel. 8-as merevségi indexű talpa a hobby versenyzésre is alkalmassá teszi.

A ruhaszetteknél a klasszikus formavilágot kedvelő bringások is megtalálják a számításukat, de a letisztult vonalak mellett merész, trendi mezeket is megtalálunk a 2018-as kínálatban.

A Shimano országútis újdonságait keresd a kedvenc kerékpárboltodban!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo